Naslovnica Šport Poziv proti prekinitvi športnih tekmovanj

Poziv proti prekinitvi športnih tekmovanj

Avtor: Spletno Uredništvo
Potem, ko je Vlada spet ustavila vse športne programe v državi, ki nimajo vrhunskega ali mednarodnega predznaka, so se s skupnim sporočilom oglasile slovenska nogometna, košarkarska, odbojkarska, rokometna in hokejska zveza. Pozvale so k nadaljevanju tekmovanj.
Prejšnji skupni poziv panožnih športnih zvez je bil uslišan, kako pa bo tokrat? (foto: SJ)

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović, predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec, predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret, predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac in predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec so se podpisali pod pismo, v katerem te športne organizacije pozivajo k nadaljevanju tekmovanj, ki se bodo sicer med 1. in 11. aprilom prekinila.

Spomnili so, da se v vseh tekmovanjih (mladinskih, članskih in mednarodnih) pod okriljem teh zvez dosledno izvajajo posebni zdravstveni protokoli. Da so te procedure doslej delovale, dokazujejo podatki, saj je v klubih prihajalo le do minimalnega števila okužb. To je povsem jasno že iz števila odpovedanih tekem, ki je v vseh ligah opazno manjše, kot je bilo med drugim valom pandemije koronavirusa lani jeseni.

»Glede na to, da so se do sedaj tekmovanja in treningi varno izvajali v celotnem obdobju pandemije od lanskega oktobra ne vidimo razloga, da z dobro prakso in spoštovanjem ukrepov tega ne bi nadaljevali tudi sedaj. Upamo, da boste na omenjeno temo športa še dodatno razpravljali in športna tekmovanja na državni ravni dodali na seznam izjem v času med 1. in vključno 11. aprilom,« so predsedniki zvez zapisali v pozivu.

Dejstvo je, da se je veliko tekmovanj, predvsem v mladinskih ligah, pravkar šele spet dobro pričelo, sedaj pa se morajo zaustaviti vsaj za 11 dni – nihče ne ve, ali se bodo omejitve po tem datumu sploh lahko sprostile. Jasno pa je, da je zaradi daljših neaktivnosti in prekinitev procesov treniranja moč zagotovo pričakovati tudi povečanje števila poškodb pri športnikih.

Prav tako bo zaradi prekinitev tekmovanj in posledičnih spremembah terminov nastopov prišlo do zapletov z novimi koledarji. Sicer pa so poleg slovenskih kolektivnih športov prizadeti tudi vsi ostali, a se krovna organizacija slovenskega športa Olimpijski komite Slovenije – združenje športnih zvez (OKS) še ni oglasila. Morda je bil prav zato poziv KZS, NZS, HZS, RZS in OZS namenjen tudi Olimpijski komite Slovenije in ne le vladnim organom.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.