Naslovnica Magazin Preverite, ali se držite pravil varnostnega kopiranja

Preverite, ali se držite pravil varnostnega kopiranja

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se obeležuje svetovni dan varnostnega kopiranja oz. backupa. Tudi letos so ob tej priložnosti na slovenskem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT pozivali vse uporabnike spleta, naj hitro in kakovostno poskrbijo za svoje varnostne kopije.
Ostaja veliko različnih načinov, kako lahko shranjujemo varnostne kopije (foto: pxhere.com)

S Slovenskega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT so spomnili, da je 31. marec  svetovni dan varnostnega kopiranja. Na nujnost ustvarjanja varnostnih kopij pa v zadnjem letu še posebej intenzivno opozarjajo podjetja. Od pričetka pandemije koronavirusa so bili namreč v veliko podjetjih prisiljeni vsaj delno preiti na delo od doma, zato so začeli zaposleni uporabljati storitev oddaljenega dostopa – ki pa je hitro postala leglo okužb z izsiljevalskimi virusi.

»Vendar pa izsiljevalski virusi niso edini razlog, zakaj bi moral vsak uporabnik redno izvajati varnostno kopiranje dokumentov. Naše elektronske naprave se lahko pokvarijo, lahko jih izgubimo – ali nam jih celo ukradejo. Če lahko v primeru izsiljevalskih virusov dokumente povrnemo s plačilom odkupnine, v primeru okvare, izgube ali kraje brez njih ostanemo za vedno,« so na vse morebitne nevšečnosti spomnili s SI-CERT-a.

Kot že rečeno, pa so od izbruha pandemije marca lani zaznali, da se je povišalo število okužb sistemov v podjetjih in sicer zaradi dela od doma, natančneje zaradi slabo zaščitenih oddaljenih namizij. V primeru, da dostop do namizja ni dovolj dobro zaščiten, kriminalci namreč za vdor potrebujejo le geslo enega od zaposlenih. Ker mnogi ljudje uporabljajo preveč preprosta gesla, je zato pogosto le vprašanje časa, kdaj bodo nepridipravi uspeli vdreti v vaše interno omrežje.

Pri SI-CERT-u vsem uporabnikom spleta toplo svetujejo uporabo zapletenih dolgih gesel in redno ustvarjanje varnostnih kopij. Poleg tega so že pred časom pripravili preprost video vodič za izdelavo varnostnih kopij in predstavili enostavno pravilo 3-2-1. Prvi del tega navodila pravi, da moramo vedno imeti tri kopije vseh pomembnih datotek (npr. ena na vašem računalniku, druga na zunanjem disku in tretja v oblaku).

Drugi del govori o tem, da je potrebno pri tem uporabljati dva različna tipa medijev (npr. zunanji USB disk in oblak). Tretji del navodila pa je prav tako pomemben – eno varnostno kopijo je namreč potrebno hraniti v drugem prostoru od ostalih (npr. če pride do požara, potresa, ali pa vlomilec vdre v vaše stanovanje in vam odnese vse).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.