Naslovnica Slovenija Ekologi brez meja so letos blesteli

Ekologi brez meja so letos blesteli

Avtor: Spletno Uredništvo

Na društvu Ekologi brez meja so lahko ob izteku leta 2018 lajko izjemno zadovoljni z doseženim. Njihove napore so namreč prepoznali v širši javnosti, tako da je bila po vseh opravljenih akcijah predsednica društva Urša Zgojznik izbrana za Slovenko leta. Naziv so že tridesetič podelili bralci revije Jana. Njeno angažiranost in vpliv na okoljskem področju pa so prepoznali tudi v uredništvu časnika Delo ter ‘nevladnico’ in aktivistko nominirali še za Delovo osebnost leta.

 

EKOLOGI 2Ena od bolj odmevnih akcij Ekologov brez meja je bila na vrsti sredi semtembra (foto: Društvo Ekologi brez meja)

 

Leto 2018 je bilo za Ekologe brez meja zagotovo leto presežkov. 15. septembra se je Slovenija na njihovo pobudo pridružila globalnemu zelenemu valu čiščenja odpadkov, ki je v okviru pobude ‘Let’s do it!’ v 158 državah povezal 17 milijonov prostovoljcev. V Sloveniji je rokave zavihalo več kot 36 tisoč posameznikov, ki so v 125 občinah iz narave odstranili več kot 221 ton odpadkov in sanirali 155 odlagališč.

Slovenija, ki se je letos tudi na račun sorodnih akcij zavihtela med pet najčistejših držav na svetu, se je po odstotku prebivalcev, ki so čistili, istočasno povzpela na 15. mesto. Za komunikacijski del akcije, ki so ga Ekologi izpeljali skupaj z agencijo Futura DDB, pa so nedavno prejeli tudi nagrado Sempl za najboljši novi medij, in sicer za najčistejšo pisavo na svetu, ki so jo prostovoljci ustvarili iz pobranih odpadkov.

Novica o pisavi je odmevala po vsem svetu. Pisava, ki jo je namestilo že več kot 1000 uporabnikov, pa je brezplačno na voljo na spletu. A Ekologi brez meja, ki bodo naslednje leto praznovali 10. obletnico, že od samega nastanka društva največji poudarek namenjajo preprečevanju nastajanja odpadkov. Tudi na tem področju so bili letos nagrajeni, in sicer s strani evropskega projekta Strefowa za projekt preprečevanja nastajanja zavržkov hrane ‘Ne meč’mo hrane stran!’ 

Urša Zgojznik, predsednica društva in Slovenka leta 2018, ki jo nepravilnosti v svetu vedno znova motivirajo za proaktivno ukrepanje, je ob koncu leta povedala: “Včasih se je potrebno ustaviti in ozreti nazaj na prehojeno pot. Človeka pomiri, ko vidi rezultate dela, na področju odpadkov so se v zadnjih desetih letih zgodili izjemni premiki, verjamemo, da tudi zaradi nas.

A opraviti bomo morali razmislek, kako odpadke sistematično zmanjševati in kako problematiko odpadkov razumeti v luči podnebnih sprememb. Kot družba imamo tako še precej izzivov, a verjamemo in vsem na svetu želimo že v letu 2019 dovolj razuma in poguma, da se bomo znali še pravočasno soočiti s temi izzivi.”

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.