Naslovnica Magazin Edge hitrejši od Chroma in Firefoxa

Edge hitrejši od Chroma in Firefoxa

Avtor: Spletno Uredništvo

Kdor cele dneve preživi pred osebnim računalnikom, oziroma si vsakdanji kruh služi s tipkovnico in z miško, bo z zanimanjem prebral rezultate testiranja hitrosti brskalnikov. Izkazalo se je, da je Microsoft Edge hitrejši od Google Chroma in od Mozille Firefoxa.

 Windows 10 Build 10586Microsoftov ‘rob’ je prehitel kokurenco (vir slike:commons.wikimeda) 

Testiranje sposobnosti brskalnikov in njihov primerjavo je izpeljala Microsoftova specializirana ekipa prek različnih meril uspešnosti, rezultati pa pravzaprav niso bili presenetljivi. 

Microsoftovi strokovnjaki so za merjenje uspešnosti uporabili testna orodja Google Octane 2.0 in Apple Jetstream 1.1 na zadnjih verzijah Microsoft Edga, Google Chroma in Mozille Firefoxa 28. marca 2017 (Microsoft Edge 15.15063, Google Chrome 57.0.2987.110, Mozilla Firefox 52.0.1.).

Za vse tri brskalnike je bil test narejen na enakem namiznem računalniku, ki je uporabljal Windows 10 Creators Update (build 15063) in je bil priključen na Internet prek Etherneta. Rezultati testiranja z merilnikom Google Octane 2.0 so pokazali, da je bil Microsoft Edge 5% hitrejši od Google Chroma in 9% hitrejši od Mozille Firefoxa.  

Apple Jetstream 1.1 pa je pokazal še večjo prednost v korist Microsoft Edga. ‘Rob’ je bil 27% urnejši od Google Chroma in kar 51% od Mozille Firefoxa. Vsak test je bil opravljen za vsak brskalnik po trikrat, teko da so zgornje številke plod povprečja vseh treh preizkusov.

Eksperiment je bil napravljen na namiznem računaniku, ki je uporabljal Windows 10 Creator’s Update (15063.0 release). Začetek vsakega od testiranj je bil sproženo ročno, vsi testi pa so bili opravljeni na identičnih neovezanih računalnikih v tetnem laboratoriju (OptiPlex 7010 – Intel(R) Core(TM) i5-3475S CPU @ 2.90GHz (4 CPUs), ~2.9GHz; 4GB RAM). Med testom na računalnikih ni bila v uporabi nobena druga aplikacija, medtem ko so bili napajalni in internetni kabli ves čas priklopljeni. (vir: Microsoft Edge)

Testiranja so potrdila, da je Microsoft Edge najbolj primeren za Windows 10. To je bil tudi namen programerjev, ki so ga ustvarili. Produkti istega podjetja bi namreč morali biti med seboj biti bolj kompatibilni, kot pa sorodni izdelki konkurenčnih proizvajalcev. Posledično bi morala biti obremenitev za namizne računalnike manjša in ne le brskalniki, ampak tudi ostale aplikacije naj bi delovale hitreje, oziroma bolje. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.