Naslovnica Šport Dve zlati in dve srebrni medalji s članskega svetovnega prvenstva

Dve zlati in dve srebrni medalji s članskega svetovnega prvenstva

Avtor: Spletno Uredništvo

Zadnji konec tedna ni postregel ravno z obilico športnih dogodkov, vendar pa vseeno ni minil brez velikih slovenskih uspehov na mednarodnih tekmovanjih. Tokrat so se s svetovnega članskega prvenstva najboljši slovenski balinarji vrnili domov z dvema zlatima in dvema srebrnima odličjema.

Dve zlati in dve srebrni medalji s članskega svetovnega prvenstva

Ko že pogled pove, da v poštev pride le zmaga (foto: fiboules.org)

 

Da ne bo pomot. Z balinanjem se po svetu profesionalno ukvarja precej več ljudi, kot se jih na primer s smučarskimi skoki. Šport izhaja iz Mediterana, danes pa ga gojijo v 66 državah (na vseh 5 obljudenih kontinentih sveta). Poleg vseh mediteranskih držav se je najbolj razvilo tam, kjer je veliko italijanskih izseljencev – torej v ZDA, Kanadi, državah Južne Amerike in Avstraliji, ter v večini nekdanjih francoskih kolonij. Slovenija je na evropskem in svetovnem nivoju tik pod absolutnim vrhom, tako v posamičnih, klubskih in tudi reprezentančnih nastopih.

Najboljši slovenski balinarji so namreč od osamosvojitve dalje hitro napredovali in že vsaj dve desetletji držijo stik s svetovno elito, zato jo tudi lahko pogosto premagujejo. Tako je bilo tudi na zadnjem članskem svetovnem prvenstvu, ki se je pravkar zaključilo v turškem Mersinu. Tam sta zlati medalji osvojila Aleš Borčnik in Anže Petrič v štafetnem zbijanju, medtem ko sta Davor Janžič v natančnem zbijanju in Dejan Tonejc v igri v krog osvojila srebrni medalji.

Aleš Borčnik in Anže Petrič sta v finalu štafetnega zbijanja gladko premagala Italijana Maura Roggera in Emanueleja Ferrera. Slovenca sta v petminutnem nastopu od 61 metov zgrešila le enega in tako suvereno postala svetovna prvaka. “Končno nama je uspelo ponovno priti do zlata, na katerega sva čakala od leta 2011. Nekajkrat se nama je izmuznila iz rok. Takšnega rezultata nisva pričakovala, saj se ga ne dosega vsak dan, še posebej v finalu. Očitno sva bila maksimalno zbrana in fizično pripravljena.

Tudi maser Rok Mihič je poskrbel za to, da sva v finalu letela,” je dejal Anže Petrič, medtem ko je Aleš Borčnik uporabil besedo ‘perfekcija’ in tako najbrž še najbolje opisal finalni nastop.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.