Naslovnica Slovenija Dvanajsti Praznik vina in česna v Novi vasi nad Dragonjo

Dvanajsti Praznik vina in česna v Novi vasi nad Dragonjo

Avtor: Spletno Uredništvo
Poletje je čas številnih praznovanj na odprtem, v Novi vasi nad Dragonjo bo tako konec tedna na sporedu Praznik vina in česna. Tudi v dvanajsti izvedbi dvodnevnega kulinarično-etnološkega praznika bodo vaščani ponudili svoje najbolj žlahtne vinske kapljice in raznovrstne česnove dobrote ter organizirali oglede lokalnih znamenitosti in večerno glasbeno zabavo s plesom.
Dvanajsti Praznik vina in česna v Novi vasi nad Dragonjo

Raznovrstne stojnice na eni od prejšnjih izvedb praznika vina in česna (foto: TZP/FB Portoroz & Piran)

Kot so spomnili s Turističnega združenja Portorož (TZP), je avtohtoni istrski česen v zgodovini Nove vasi nad Dragonjo odigral pomembno vlogo. Izročilo pravi, da so domačini v preteklosti veliko služili s prodajo česna, tako da so lahko zbrali dovolj denarja za gradnjo večjega cerkvenega zvonika. Ostalo pa ga je dovolj tudi za nekatere druge vaške znamenitosti, zato je danes ta vasica v zaledju piranske občine še lepša.

Krajani in TZP so že pred leti pričeli organizirati zelo originalen kulinarično-etnološki praznik – ‘Praznik vina in česna’. Letos bo na sporedu že dvanajstič, potekal pa bo v soboto 8. julija in v nedeljo 9. julija. »Vaščani bodo odprli svoje domačije, prikazali stare običaje in obrti – tudi pletenje česnovih kit, ponudili svoje vino, česen in druge domače proizvode. Manjkali ne bodo tudi priljubljeni ‘pski’ – mladi česnovi poganjki.

Praznik se bo v soboto, 8. julija, pričel ob 16. uri s tržnico lokalnih dobrot, šahovskim turnirjem in razstavo Bachovih cvetlic. Uradno odprtje bo ob 17. uri, sledil pa bo voden pohod od vasi do Kortin,« so pojasnili s Turističnega združenja Portorož. Dodali so še, da bo v soboto nato ob 18. uri nastopil Marino Kranjac, ob 19. uri bo na sporedu še tek za otroke, na voljo pa bodo vodeni ogledi muzeja, zvonika in cerkve.

Sobotni večer bo v znamenju koncerta lokalne skupine ‘Ne me jugat’, glasba pa do zaznamovala tudi nedeljo. Poleg dogajanja na lokalni tržnici dobrot in nastopa gledališke skupine iz bližnjih Dekanov bosta namreč sledila še koncerta Pihalnega orkestra Piran in koprskega kantavtorja Steva Vujiča.

S TZP so še spomnili, da bodo vse vsebine na prazniku bodo brezplačne, oba dneva pa bo popoldne in zvečer na voljo tudi brezplačen avtobusni prevoz na relaciji glavna avtobusna postaja Piran-Bernardin-glavna avtobusna postaja Portorož-glavna avtobusna postaja Lucija-Sečovlje-Nova Vas in v obratno smer.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.