Naslovnica Slovenija Dva nova projekta proti onesnaženju slovenskih voda

Dva nova projekta proti onesnaženju slovenskih voda

Avtor: Spletno Uredništvo

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je pravkar podprla dva projekta, ki sta namenjena varovanju čustosti voda slovenskih rek. Gre za okoljevarstvena projekta na spodnjih tokovih rek Dravinje in Save, katerih skupna vrednost znaša 7,6 milijona evrov.

 Sava v spodnjem toku pri Brestanici (foto: Irena Mlakar/commons.m.wikimedia.org)

 

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (Služba) je sporočila, da je izdala odločbi o finančni podpori za projekt ‘Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Dravinje – Občina Slovenske Konjice’ in tudi za projekt ‘Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju spodnje Save – Občina Krško’. Skupna vrednost obeh projektov je 7,6 milijona evrov, od tega bo Kohezijski sklad prispeval 3,3 milijona evrov.

Glavni namen projekta čiščenja odpadnih vod v porečju Dravinje na območju Občine Slovenske Konjice je zmanjšanje izpustov v reko, kar bi radi dosegli z izgradnjo nove infrastrukture za obdelavo komunalnih odpadnih voda. »Projekt predvideva nadgradnjo obstoječi sistem odvajanja in čiščenja odpadnih voda znotraj aglomeracije Velešnik. Projekt vključuje izgradnjo več kot 14.000 metrov sekundarne kanalizacije in izgradnjo enega črpališča,« so pojasnili s Službe.

Na ta prenovljen sistem predelave odpadne vode bo lahko dodatno priključenih več kot 700 prebivalcev Slovenskih Konjic. Podobno velja za projekt odvajanja in čiščenja odpadne vode v porečju spodnje Save, oziroma na teritoriju Občine Krško. Tam bodo zgradili čistilno infrastrukturo za obdelavo komunalnih odpadnih voda v aglomeraciji Krško – desni breg in Leskovec ter v aglomeraciji Senovo – Brestanica. Aglomeraciji pa bosta nato tudi priključeni na ustrezni čistilni napravi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.