Naslovnica Slovenija Drznimo si vedeti na predvečer Dneva državnosti

Drznimo si vedeti na predvečer Dneva državnosti

Avtor: Spletno Uredništvo

V ponedeljek, 24. junija bo na Kongresnem trgu v Ljubljani na sporedu osrednja državna počastitev Dneva državnosti. Slavnostni govornik bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednikovemu govoru pa bo sledil umetniški del državne slovesnosti, ki so ga poimenovali ‘Sapere Aude – Drznimo si vedeti’.

Drznimo si vedeti na predvečer Dneva državnosti Za kulturni del programa proslave Dneva državnosti je letos zadolžen režiser in scenograf mag. Matej Filipčič s sodelavci (foto: mk.gov.si).

 

Na osrednji državni proslavi ob obletnici slovenske osamosvojitve bodo sodelovali zastavonoše, praporščaki in nosilci bojnih zastav Slovenske vojske, Slovenske policije ter veteranskih in domoljubnih društev ter Policijski orkester in Garda Slovenske vojske. Kot se za to svečano priložnost spodobi, bo navzočim spregovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Organizatorji pa vse goste in obiskovalce slovesnosti opozarjajo, da naj zaradi varnostnega pregleda na prizorišče prispejo vsaj 45 minut pred začetkom proslave. V središče letošnje vsedržavne proslave z naslovom ‘Sapere Aude – Drznimo si vedeti’, ki jo pripravlja režiser in scenograf mag. Matej Filipčič s sodelavci, bo letos postavljeno vprašanje statusa in pomena znanosti ter njene vloge v sodobni slovenski družbi.

»V občutljivem času preizpraševanja temeljev evropske in slovenske identitete vsebina proslave zato predstavlja tudi poziv k povratku oziroma reinterpretaciji gesla razsvetljenstva – Sapere aude ali Drznimo si vedeti. Na temeljne izzive prihodnosti bo moč odgovoriti le, če bomo zmožni vnovične prisvojitve razsvetljenske etične drže in si ‘drznili vedeti’.

Slovenija se lahko, navkljub nekoliko poznejšemu razcvetu znanstvene misli, s svojo kulturo in znanostjo povsem samozavestno vpisuje v dediščino evropskega humanizma in razsvetljenstva. In čeprav se za vznik slovenske narodnosti, in posledično državnosti, običajno izpostavlja zlasti pomen jezika in umetnosti, želimo tokrat poudariti, da je pomen znanosti najmanj enakovreden in v enaki meri konstitutiven.

Znanost pa je, poleg umetnosti, tista kreativna dejavnost duha, ki sploh šele omogoča nastanek narodnega samozavedanja. Umetniški program proslave bo zato zasnovan kot svojevrsten poklon slovenski znanstveni misli in poziv k vnovični obuditvi razsvetljenske drznosti ter zaupanja v ustvarjalno moč duha,« so zapisali v umetniško navdahnjenem napovedniku na spletnem mestu Ministrstva za kulturo RS.

Neposredni prenos proslave Dneva državnosti bo istočasno potekal na I. programu Televizije Slovenija, I. programu Radia Slovenija in na spletnem portalu RTV Slovenija. V umetniškem delu proslave bodo nastopili Boštjan Dermol, Aleksandra Ilijevski, Miha Kralj, Tokac in Saša Vipotnik (Neomi), igralci Jožica Avbelj, Iva Babić, Uroš Fürst, Matej Puc, Matija Vastl in Lara Wolf, plesalci Rosana Hribar, Petar Đorčevski, Elli Purkunen, Urška Centa in Artifex in akrobata ‘Woop! Ljubljana’.

Sodelovali bosta še glasbena skupina pod vodstvom Janija Haceta ter Rock mulčki. Poleg izbora svetovno znanih avtorjev se bosta pod besedila podpisala Žiga Kump in dr. Sašo Dolenc, za video vložke bosta poskbrela Andrej Intihar in Jasna Hribernik, za kostumografijo pa Slavka Pajk.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.