Naslovnica Svet & EU Države Evropske unije hočejo strateško avtonomijo

Države Evropske unije hočejo strateško avtonomijo

Avtor: Spletno Uredništvo

Luksemburg je gostil zasedanja Sveta za zunanje zadeve, na katerem so obravnavali poročilo Visoke predstavnice za zunanje zadeve in varnostno politiko EU Mogherini o uresničevanju EU globalne strategije, o učinkovitosti skupne zunanje in varnostne politike ter se posvetili tudi krizi v Sudanu. V ospredju pa je bila strateška avtonomija Evrope. 

Države Evropske unije hočejo strateško avtonomijoNa zasedanjih Sveta za zunanje zadeve EU včasih kakšna navidezno nepomembna podrobnost več pove od vsega morja formalnosti in fraz, ki jih politiki ob takšnih priložnostih izrečejo (foto: consilium.europa.eu)

 

V Luxemburgu so se tokrat v razpravi Sveta za zunanje zadeve EU o uresničevanju globalne strategije Evropske skupnosti ministrom za zunanje zadeve pridružili tudi ministri za obrambo, saj je bilo govora o varnosti. Svet za zunanje zadeve je poudaril, da temeljna načela in usmeritve skupne zunanje ter varnostne politike, ki so zajete v globalni strategiji EU, ostajajo relevantna tudi tri leta po njihovi predstavitvi. Ministri so sicer izpostavili konkreten napredek na področju krepitve skupne varnostne in obrambne politike.

Toda obenem v državah EU narašča zavedanje, da mora Evropska skupnost narediti še več za zaščito svojih interesov in varnosti, kar potrjujejo tudi na Ministrstvu za zunanje zadeve RS (MZZ). »V razpravi so ministri veliko pozornosti namenili strateški avtonomiji, in sicer predvsem kot krepitvi zmožnosti unije, da se sooča z novimi globalnimi izzivi, kot so kibernetske, hibridne grožnje in nove tehnologije, ter da se hitreje odziva na grožnje v njeni neposredni soseščini, kjer ta prizadevanja ne podvajajo naporov z Natovimi,« pa so zapisali na spletu drugega v Luxemburgu prisotnega slovenskega ministrstva – Ministrstva za obrambo RS (MO).

Strateška avtonomija zveni malce presenetljivo, a je za EU vse bolj pomembna, saj jo v njo kar naravnost sili trenutna protekcionistična ekonomska politika ZDA, pa tudi glede stopnjevanja napetosti z Rusijo, Kitajsko, Indijo in Iranom so mnogi pogledi različni. Ker so ekonomske in vojaške zadeve običajno tesno povezane, se zgodba najbrž kmalu zapletla, saj je obenem večina držav EU članic pakta NATO, kjer imajo prav ZDA zadnjo besedo o marsičem.

»EU mora še naprej biti enotna v zagovarjanju multilateralizma, spodbujati regionalno sodelovanje ter prispevati k odpornosti in integriranemu pristopu v soseščini. EU lahko enakopravno sodeluje z ostalimi globalnimi silami le, če je enotna,« pa so še dodali na MZZ.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.