Naslovnica Svet & EU Državam članicam do 100 milijard evrov posojil za zaščito delavcev

Državam članicam do 100 milijard evrov posojil za zaščito delavcev

Avtor: Spletno Uredništvo

V paketu ukrepov Evropske unije za pomoč državam članicam, ki jih je prizadela pandemija covida-19, so predvidena tudi sredstva za zaščito delovnih mest in delavcev. Vsem 27 državam članicam EU bi lahko bilo kmalu na razpolago približno 100 milijard evrov posojil.

Državam članicam do 100 milijard evrov posojil za zaščito delavcevZaradi pandemije so marsikje v EU podjetja povsem opustela (fotografija: peakpx.com)

 

Veliko evropskih podjetij se zaradi posledic izbruha pandemije koronavirsua že nekaj tednov sooča z resnimi problemi. Mnoga so bila prisiljena zaustaviti ali močno omejiti svoje aktivnosti in skrajšati delovni čas zaposlenih. Komisija EU je zato predlagala ustanovitev novega programa ‘SURE’, prek katerega naj bi zmanjšali tveganja za brezposelnost med pandemijo. Program naj bi deloval vzporedno s prizadevanji držav članic za ohranitev delovnih mest.

»Če bo predlog sprejet, bo Evropska unija med krizo zagotovila finančno pomoč znotraj programa SURE v obliki posojil, danih pod ugodnimi pogoji članicam, ki bodo zaprosile za podporo. Z asistenco bodo financirane nacionalne sheme skrajšanega delovnega časa, podpora za brezposelne in podobni ukrepi za zaščito delovnih mest. Do 100 milijard evrov bo na voljo vsem 27 članicam,« so namere Komisije EU pojasnili s Parlamenta EU. Predlog SURE bo stopil v veljavo, ko ga bo potrdil še Svet EU.

Komisija EU intenzivno dela tudi na novem predlogu za ustanovitev stalnega evropskega sistema pozavarovanja za primer brezposelnosti. Parlament EU se strinja, da bi tovrsten skupni sistem osnovnih denarnih nadomestil za brezposelnost prispeval k lažjemu preživetju gospodinjstev in s tem h krepitvi socialne dimenzije Evrope. Komisija EU naj bi ta predlog predstavila še letos.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.