Naslovnica Slovenija Doslej največji zaseg heroina v Sloveniji

Doslej največji zaseg heroina v Sloveniji

Avtor: Spletno Uredništvo

Finančna uprava Republike Slovenije je sporočila, da je v sodelovanju s Policijo v koprski Luki prejšnji mesec odkrila rekordno pošiljko heroina. Pošiljka je bila iz Irana prek Egipta namenjena na Madžarsko, skupno pa je bilo v njej kar 730 kg heroina. Gre za največji zaseg heroina na ozemlju Slovenije od njene osamosvojitve.

 Doslej največji zaseg heroina v Sloveniji

Po podatkih FURS-a bi lahko z redčenjem in prodajo na drobno kriminalci s to ogromno količno heroina zaslužili do 87 milijonov evrov (foto: FURS)

 

Oktobra so uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) v koprskem tovornem pristanišču naleteli na sumljivo pošiljko s 437 rolami polietilenske folije, ki je naj bi iz Združenih Arabskih Emiratov prek Egipta in Slovenije potovala na Madžarsko. Skeniranje s posebnim rentgenom je še povečalo sume, zato so podrobneje preverili izvor blaga in ugotovili, da pošiljka dejansko prispela iz Irana. Nato so role preverili še s službenim psom za odkrivanje prepovedanih drog FURS-a, ki je potrdil, da se v zabojniku najbrž nahajajo prepovedane droge.

Na koncu postopkov je sledila še podrobna preiskava ene od rol, ker so hitro našli zavojčke heroina. Uslužbenci FURS so tedaj prekinili svoje aktivnosti in obvestili pristojno Policijsko upravo Koper, ki je prevzela operativne aktivnosti. Koprski kriminalisti so ugotovili, da je v kontejnerju med 437 koluti s PVC folijo v 42 v skritih 1421 zavojev s heroinom. Skupna teža zavojev s prepovedano drogo je znašala natanko 729,986 kg.

»Analize zaseženega heroina v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju so pokazale, da je zasežena heroinska mešanica vsebovala približno 70 % heroina. Povprečna čistost heroina za ulično preprodajo znaša približno 12 %. To pomeni, da bi iz 1 kg zaseženega visoko kvalitetnega heroina z redčenjem oz. povečanjem volumna s primesmi, pridobili lahko tudi do 6 kilogramov heroina. Trenutna cena za kilogram heroina na slovenskem ilegalnem se giblje med 15.000 in 20.000 evrov, gram heroina v ulični prodaji pa se giblje med 20 do 40 evrov.

Na podlagi navedenih cen heroina na slovenskem ilegalnem tržišču ocenjujemo, da bi si storilci s grosistično prodajo lahko pridobili med 10 in 15 milijonov evrov, v primeru ulične prodaje pa tudi med 65 in 87 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi,« so pojasnili s FURS. Pošiljka kontejnerja je bila namenjena madžarskemu podjetju iz Budimpešte, zato so se slovenski organi povezali z madžarskimi in kmalu prejeli povratno informacijo, da poteka kriminalistična preiskava zoper znane osumljence, ki so pričakovali prihod večje količine prepovedanih drog.

Zato so se dogovorili, da manjši del pošiljke heroina ostane v kontejnerju in da slednji pod budni policijskim nadzorom vseeno odpotuje na Madžarsko, kjer so akcijo nadaljevali (in predvidoma tudi zaključili) lokalni varnostni organi. Sicer je šlo v tem primeru za količinsko največji zaseg heroina na ozemlju Slovenije od njene osamosvojitve do danes. Velja pa še spomniti julija letos FURSa v Luki Koper zasegli 2000 kilogramov metil 3-okso-2-fenilbutanoata (MAPA).

Ta snov se uvršča med predhodne sestavine za izdelavo prepovedanih drog, proizvodnjo oziroma sintezo prepovedanih drog amfetamina in metafetamina. Pošiljka je sicer prišla s Kitajske, prav tako pa je bila namenjena na Madžarsko.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.