Naslovnica Gospodarstvo Domači in gostje iz sosednjih držav bodo reševali katastrofalno sezono

Domači in gostje iz sosednjih držav bodo reševali katastrofalno sezono

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem ko se evropski turizem spopada s čedalje hujšimi negativnimi učinki pandemije koronavirusa, je Evropska potovalna komisija (ETC) objavila novo poročilo o trendih in napovedih letošnjih potovanj. Številke so katastrofalne, saj je bil v prvih štirih mesecih leta 2020 zabeležen 44-odstotni padec mednarodnih turističnih prihodov v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta.

Domači in gostje iz sosednjih držav bodo reševali katastrofalno sezonoRast evropskega turizma naj bi ostala pod ravnjo rasti v letu 2019 kar do leta 2023 (foto: SJ)

 

Drugo letošnje poročilo Evropske potovalne komisije (ETC) o trendih in napovedih letošnjih potovanj potrjuje napovedi o katastrofalnih številkah evropskega turizma, ki se bori z negativnimi posledicami pandemije kronavirusa. V prvih štirih mesecih leta 2020 so namreč v evropskih državah zabeležili 44-odstotni padec mednarodnih turističnih prihodov v primerjavi z istim lanskim obdobjem, do konca leta 2020 pa naj bi ta upad dosegel kar 54%.

»Največji padec turističnih prihodov so zabeležile države z velikim deležem mednarodnih prihodov in z velikim deležem prihodov iz držav, ki jih je epidemija najhuje prizadela (Italija, ZK). V tem pogledu je Slovenija ena izmed bolj prizadetih držav. Se pa v evropskih destinacijah v letu 2020 pričakuje znatno povečanje deleža domačih potovanj in potovanj z bližnjih trgov,« je poročilo ECT povzela Slovenska turistična organizacija (STO).

Na okrevanje, ki bo od države do države različno, bodo najbolj vplivale omejitve potovanj, višina cen, negotovosti glede zdravstvenega stanja in morebitnih karanten. Po podatkih ECT-ja se v evropskih državah delež domačih gostov giblje med 3,5 % v Črni Gori in 75 % v Nemčiji, v Sloveniji pa so lani domači gosti ustvarili 27 % vseh nočitev. Poleg splošne mobilizacije za dopustovanje Slovencev v domovini, pa bližnji tuji trgi predstavljajo še najbolj pomemben turistični potencial.

Po napovedih ECT bodo na okrevanje turističnega sektorja posameznih držav in tudi Slovenije vplivali še drugi dejavniki, kot so demografski profil gostov in večje zanimanje za manj obiskane destinacije. Zaključek poročila je sicer izjemno negativen – turizem, kot smo ga poznali pred izbruhom pandemije koronavirusa, naj bi danes že prenehal obstajati. ECT pa je vseeno markiral tudi pot do uspešnega okrevanja.

»Pot do uspeha je v hitri digitalizaciji in uvajanju novih tehnologij za prilagoditev novim razmeram oziroma novi realnosti in novemu vedenju potrošnikov. Trajnost bo ključni dejavnik pri ponovnem zagonu turističnega sektorja, ki bo bolj konkurenčen, bolj odporen in pripravljen na morebitne krizne razmere v prihodnosti,« so zapisali in s tem pravzaprav potrdili, da je strategija razvoja slovenskega turističnega gospodarstva, ki jo že leta izvaja STO, pravilna.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.