Naslovnica Gospodarstvo Dolgoročna strategija za prehod Slovenije v zeleno gospodarstvo

Dolgoročna strategija za prehod Slovenije v zeleno gospodarstvo

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je skupaj z Inštitutom Jožef Stefan (IJS) oz. njegovim Centrom za energetsko učinkovitost predstavilo osnutek dolgoročne podnebne strategije Republike Slovenije do leta 2050. V prihodnjih treh desetletjih nas čaka velika preobrazba gospodarstva in kar celotne družbe.

Dolgoročna strategija za prehod Slovenije v zeleno gospodarstvo

Trboveljski dimnik je simbol ‘starega’ slovenskega gospodarstva in tudi onesnaženja (foto: Roman/sl.wikipedia.org) 

 

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je skupaj z Inštitutom Jožef Stefan (IJS) oz. njegovim Centrom za energetsko učinkovitost predstavilo osnutek dolgoročne podnebne strategije republike Slovenije do leta 2050. Gre za daljše obdobje, v katerem naj bi povsem izkoreninili vse škodljive izpuste v zrak in v skladu s prehodom v zeleno gospodarstvo celotne EU dosegli slovensko podnebno nevtralnost.

»Slovenija si s strategijo zastavlja jasen cilj, da do leta 2050 doseže neto ničelne emisije oziroma podnebno nevtralnost. S postavljenim podnebnim ciljem zastavlja izziv in daje priložnost sektorjem, kot so promet, energetika, industrija, kmetijstvo, stavbe (raba goriv v gospodinjstvih, storitvenem sektorju), odpadki ter raba zemljišč, sprememba rabe zemljišč in gozdarstvo ter njihovim sektorskim politikam cilj doseganja skupnih neto ničelnih emisij do leta 2050,« so pojasnili z MOP.

Nova strategija zastavlja strateške sektorske cilje, ki jih bodo morali vsi deležniki upoštevati, da bi v naslednjih desetletjih Slovenija prek trajnostnega razvoja postala precej bolj odporna na podnebne spremembe. V strategiji je govora o učinkovitem ravnanju z energijo in z naravnimi viri, o konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, o čuvanju narave in krožnem gospodarstvu, o obnovljivih in nizkoogljičnih virih energije, o trajnostni mobilnosti, lokalno pridelani zdravi hrani in še o marsičem.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.