Naslovnica Trendi Dnevi slovenskega nacionalizma pred dnevom slovenske kulture

Dnevi slovenskega nacionalizma pred dnevom slovenske kulture

Avtor: Spletno Uredništvo

Ob slovenskem kulturnem prazniku Maska in Slovensko mladinsko gledališče na Novi pošti organizirata štiridnevne ‘Dneve slovenskega nacionalizma’. Dogodek bo posvečen razmahu nacionalizma in njegovim posledicam. S pomočjo predstav, predavanj, pogovorov in performansa se bodo lotili novih oblik nacionalizma in tudi strategij upora proti desnemu populizmu.

nova poštaNa Novi pošti se bodo štiri dni borili proti nacionalizmu in sorodnim pojavnim oblikam (Foto: Sandi Fišer/SMG)

 

Skupni projekt Maske in Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) na Novi pošti bo v torek 5. februarja, in v sredo, 6. februarja ob 19. uri startal s predstavo ‘6’, ki jo je režiral Žiga Divjak. Predstava tematizira konkretni dogodek iz leta 2016, ko so v Dijaški in študentski dom Kranj poskušali namestiti šest mladoletnih beguncev brez spremstva, vendar so zaradi nasprotovanja staršev in lokalne skupnosti morali ta načrt opustiti.

 V torek (5. 2.) bo predstavi ob 20.30 sledila javna debata ‘Kričati ali biti tiho?’. Pogovor bo vodila Maja Žiberna, gosta pa bosta Judita Nahtigal in Marko Jenšterle. Pogovarjali se bodo o vzrokih in posledicah dogodkov, o katerih spregovori predstava: “Je težava samo v tem, da je bil del vpletenih v te dogodke (pre)glasen, ali pa je bil del (preveč) tiho?”

 V sredo (6. 2.) pa bo po predstavi ob ob 20.30 sledilo predavanje Jerneja Kaluže z naslovom ‘Kako je alternativa postala desna in kakšna alternativa nam preostane?’. Pojem alternativne desnice (alt-right) se sicer največkrat nanaša na kontekst ZDA, vendar porast ideologije identitarizma (odklonilen odnos do drugih ras in kultur, hkrati pa zavračanje t. i. domačih »liberalnih elit«) zaznamuje tudi lokalni politični prostor.

 V četrtek, 7. februarja, in na Dan slovenske kulture v petek, 8. februarja, ob 19. uri bo na sporedu zvočna predstava imenovana ‘S*S‘. Besedilo predstave S*S kolektiva Nova pošta je v celoti nastalo na osnovi spletnih komentarjev, tvitov in izjav v medijih več kot petdesetih večinoma anonimnih avtorjev, napisanih kot odziv na fotografiji nagrajenk Prešernovega sklada Maje Smrekar in Simone Semenič.

Po predstavi bo v četrtek (7. 2.) ob ob 20.30 sledil pogovor, imenovan ‘Slovensko domoljubje in umetniški škandal’. Sodelovali bodo Aleš Črnič, Irena Šumi in Ksenija Vidmar Horvat. Sodobna slovenska družba je prepredena z na videz samoumevnim prepričanjem o menda problematičnem pomanjkanju domoljubja. Na drugi strani pa progresivna manjšina koncept domoljubja v celoti kritično zavrača. V pogovoru se bodo prisotni vprašali, kaj sploh je domoljubje in na čem je utemeljeno. 

V petek (8. 2.) pa bo po predstavi ob 20.30 na vrsti predavanje-performans Boštjana Narata ‘(Ne)dolžno domoljubje’. “Čigava je ta zastava, čigav je ta grb, čigava je ta država in čigava domovina? V gledališkem eseju, ki je formalno razpet med predavanjem in solo predstavo, se avtor in performer Boštjan Narat s pomočjo dveh točk v času, dveh osebnih izkušenj z državo, sooča s pojmom domoljubja,” so še sporočili z SMG.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.