Naslovnica Gospodarstvo Napredek Slovenije na lestvici svetovne konkurenčnosti

Napredek Slovenije na lestvici svetovne konkurenčnosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenija je na najnovejši IMD lestvici svetovne konkurenčnosti malce izboljšala svojo uvrstitev. Kot so sporočili z javne agencije za promocijo slovenskega gospodarstva in investicij Spirit Slovenija, je naša država pridobila dve mesti. Najbrž pa je še precej bolj pomembno, da je Slovenija med tisto trideseterico držav, ki so kljub vsem korona-zapletom zadnjih let sploh izboljšale svoj konkurenčni položaj.
Napredek Slovenije na lestvici svetovne konkurenčnosti

Podatke IMD  so komentirali Vid Habjan,  Sonja Uršič, Mateja Drnovšek in Peter Stanovnik (foto: SPIRIT Slovenija/LV)

Sicer je na globalno finančno in gospodarsko stanje v zadnjih dveh letih bistveno vplivala pandemija koronavirusa, letos pa še pričetek spopadov v Ukrajini. Vseeno je Slovenija na lestvici svetovne konkurenčnosti za leto 2022, katero objavlja švicarski inštitut za razvoj menedžmenta (IMD) pravkar pristala med trideseterico držav, ki so uspele izboljšati svojo prejšnjo uvrstitev.

Po poročanju javne agencije za promocijo slovenskega gospodarstva in investicij Spirit Slovenija je med 63 državami, ki sodelujejo v tej raziskavi, Slovenija pravkar napredovala na 38. mesto, kar je za dve mesti bolje kot lani. Inštitut IMD sicer analizira kratkoročno investicijsko privlačnost države in s tem privlačnost poslovnega okolja tudi za prihod tujih neposrednih investicij, kar je eno od temeljnih področij delovanja agencije Spirit Slovenija.

 »Uvrstitev Slovenije na lestvici nam služi za predstavitev našega poslovnega okolja in primerne lokacije za privabljanje investitorjev, predvsem z vidika konkurenčnih držav. V pomoč pa nam je tudi pri pripravi programov za kreiranje politike in ukrepov spodbujanja internacionalizacije ter domačih in tujih investicij,« je ob izdaji posebnega sporočila za javnost pojasnil Vid Habjan, vodja sektorja za spodbujanje tujih neposrednih investicij na SPIRIT Slovenija.

IMD svoje analize opravlja s pomočjo 163 statističnih pokazateljev, ki dajo dve tretjini skupne ocene konkurenčnosti in se nanašajo predvsem na lansko leto. Zadnjo tretjino skupne ocene pa dajo t. i. ‘mehki podatki’ (92 pokazateljev). Gre za podatke, ki so zbrani z anketo med menedžerji iz MSP in velikih podjetij, predstavljajo pa 4 sklope konkurenčnosti – gospodarsko uspešnost, vladno učinkovitost, poslovno učinkovitost in infrastrukturo.

Področja, kjer se Slovenija uvršča najvišje na lestvici, ostajajo podobna kot za leto 2021 – mednarodna trgovina, raven cen, družbeni okvir (socialna kohezija, enakost v porazdelitvi dohodka, enakopravnost žensk in moških) in izobraževanje. Največji premik navzgor pa je Slovenija zabeležila pri stebru gospodarske uspešnosti (26. mesto). Obenem je ta uvrstitev pomembna, ker je bila dosežena raven pred pričetkom svetovne finančne-gospodarske krize.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.