Naslovnica Kronika Doslej so odkrili 8 oškodovancev in 10 različnih kaznivih dejanj

Doslej so odkrili 8 oškodovancev in 10 različnih kaznivih dejanj

Avtor: Spletno Uredništvo
Odmevna preiskava o domnevnem spolnem nasilju umetnika Dušana Smodeja se stopnjuje.  Policija je zato včeraj sklicala tiskovno konferenco in objavila že deveto sporočilo za javnost od izbruha afere do danes.
Doslej so odkrili 8 oškodovancev in 10 različnih kaznivih dejanj

Kriminalistična preiskava oz. predkazenski postopek intenzivno poteka (foto: FB Policija).

 

Direktor policijske uprave Ljubljana Damjan Petrič je pojasnil, da so se policisti in kriminalisti takoj po prvih zapisih v medijih že 20. avgusta lotili preverjanja informacij, opravili vrsto razgovorov in nato pregledali več tisoč komentarjev na družbenih omrežjih. Od tega je bilo samo na Instagramu 3.500 objav, ki so si jih ogledali. Tako so tudi identificirali osebe, ki bi lahko dale koristne podatke v konkretnih primerih.

Nato so o pridobljenih informacijah obvestili Okrožno tožilstvo, preiskava se je nadaljevala, opravili so 64 razgovorov in sprožili prve postopke. »Do sedaj smo tako na podlagi razlogov za sum odkrili 8 oškodovancev za 10 primerov kaznivih dejanj iz poglavij zoper življenje in telo, spolno nedotakljivost, zoper človekovo zdravje in zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, katerih so osumljene najmanj tri osebe. Od določenih smo tudi že zbrali obvestila in izvajamo nadaljnje postopke.

V dosedanji preiskavi je bilo ugotovljeno, da so bila kazniva dejanja (razen premoženjskih kaznivih dejanj) storjena v preteklih letih, najstarejše pred 35 leti,« je pojasnil Petrič. Med preiskavo so bili zaseženi tudi posnetki videonadzornih kamer in elektronske naprave.  Nekatere domnevne žrtve so že podano prijavo kasneje same umaknile, medtem ko se druge morebitne žrtve oz. priče nahajajo v tujini.

Policija zato sodeluje tudi s tujimi organi in nadaljuje z zbiranjem informacij tudi v Sloveniji, saj gre za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Poleg tega pa Policija  ponovno odločno zavrača vsakršne očitke na račun svojih aktivnosti in dinamike izvedenih ukrepov. Pri preiskovanju takih kaznivih dejanj je sicer potrebna posebna taktičnost in preudarnost, cilj Policije pa je raziskati vse primere v celoti.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.