Naslovnica Kronika Porast poskusov prevar z lažnimi naročninami

Porast poskusov prevar z lažnimi naročninami

Avtor: Spletno Uredništvo
S spletnega mesta Varni na internetu oziroma z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT opozarjajo na nove poskuse prevar prek spleta. Tokrat so na udaru domnevne naročnine, oziroma poskušajo spletni kriminalci prek ovinka priti do podatkov z vaše bančne kartice ali z vašega bančnega računa.
Porast poskusov prevar z lažnimi naročninami

Primer lažnega obvestila oz. računa glede obnove naročnine pri Amazonu (foto: varninainternetu.si)

Varuhi slovenskega spleta, ki so zbrani okrog projekta Varni na internetu, so zaznali porast lažne elektronske pošte, v kateri poskušajo nepridipravi uporabnike zavesti, da so tik pred izvedbo plačila za obnovo neke naročnine. Gre za vrsto prevare, že dobro poznane kot ‘subscription renewal scam’ in tudi kot ‘Norton refund scam’ (po imenu znanega spletnega podjetja, ki se največkrat uporablja kot izgovor za obnovo domnevne naročnine).

Najprej želijo uporabnika prepričati, ima možnost preklica domnevne naročnine, če takoj pokliče na njihovo telefonsko številko. Cilj tovrstnih prevar je vzpostavitev kontakta prek telefonske številke, medtem ko druge oblike komunikacije (npr. e-odgovor na sporočilo), niso možne. Potek prevare je nato skoraj identičen triku z lažno tehnično pomočjo za Microsoft, prav tako tudi ta poskus največkrat poteka iz klicnih centrov v Indiji.

Klicni agent z nezgrešljivim indijskim naglasom žrtev prepričuje v marsikaj, tudi to, da ji bodo že vplačana sredstva brez težav povrnili. Dejansko pa žrtev poskušajo zmesti, da ne razmišlja preveč, medtem ko jo prek telefona vodijo po različnih lažnih spletnih straneh, kjer naj bi preklicala naročnino. Vendar pa na koncu vedno zahtevajo številko kreditne kartice, kamor naj bi nakazali ta preplačan denar. A to še ni vse.

»Žrtvi ponudijo tudi možnost, da oni v njihovem imenu v spletni banki uredijo preklic naročnine, pri čemer od žrtve zahtevajo namestitev aplikacije za oddaljen dostop do računalnika in telefona. Če žrtev goljufom omogoči tak dostop, ji lahko v celoti izpraznijo bančni račun,« so zaključni del prevare z velikim oškodovanjem pojasnili z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT.

Če je uporabnik morda že nasedel prevarantom, je njegovo zadnje upanje, da takoj kontaktira svojo banko in blokira vse odlive. Če si je kateri od naivnežev poleg tega na svoje e-naprave namestil kakšno posebno aplikacijo ali programsko opremo, jo je potrebno takoj odstraniti, poleg tega pa je zelo priporočljivo narediti (oz. uporabiti, če jih imamo že urejene) varnostne kopije datotek in napravo povrniti na tovarniške nastavitve.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.