Naslovnica Svet & EU Dan Evrope 2023 bo v znamenju enotnosti in solidarnosti

Dan Evrope 2023 bo v znamenju enotnosti in solidarnosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Na Dan zmage nad fašizmom 9. maja se praznuje tudi ‘Dan Evrope’. Na ta dan je bila leta 1950 objavljena ‘Schumanova deklaracija’, ki je postala temelj združevanja v današnjo EU. Letošnji ‘Dan Evrope 2023’ bo minil v znamenju praznovanja evropske enotnosti in solidarnosti, spoznavanja delovanja organov EU ter vojne v Ukrajini.
Dan Evrope 2023 bo v znamenju enotnosti in solidarnosti

Prizor ob lanskem praznovanju 70. obletnice pričetka delovanja EU (foto: FB European Parliament)

Z Evropskega parlamenta so spomnili, da se bliža 9. maj in z njim ‘Dan Evrope 2023’. Sicer je bila prav na ta dan leta 1945 v Berlinu razglašena dokončna kapitulacija nemške vojske in od tedaj se 9. maj slavi kot ‘Dan zmage nad fašizmom’. Vendar je bila nato 9. maja 1950 objavljena Schumanova deklaracija – predlog, da se francoska in zahodnonemška proizvodnja premoga in jekla postavi pod enotno upravo Evropske skupnosti za premog in jeklo.

Tako je bil s prvim skupnim organom postavljen temeljni kamen današnje Evropske unije. Letos bo ‘Dan Evrope’ malce drugačen. Že od sobote 6. maja bodo institucije EU v Bruslju, Luxembourgu in Strasbourgu odprle vrata državljanom, kar bo trajalo vse do naslednje sobote 13. maja. V dneh okrog praznika bodo strukture EU pripravile številne interaktivne dejavnosti v svojih prostorih v 27 državah članicah EU in po (skoraj) vsem svetu.

»Institucije EU, vključno z njenimi delegacijami in predstavništvi po svetu, bodo ob tej priložnosti organizirale najrazličnejše dejavnosti na spletu in v živo, ki bodo državljankam in državljanom omogočile odkrivanje in spoznavanje EU. Na letošnji ‘Dan Evrope’ se bodo lahko državljani in državljanke podučili, kako si EU v boju proti ruski vojni agresiji v Ukrajini in drugim konfliktom po svetu odločno prizadeva za mir, varnost in demokracijo.

Dan Evrope 2023 bo obiskovalce in obiskovalke bolje seznanil tudi s prizadevanji EU za izgradnjo zelene, digitalne in konkurenčne, pravične in usposobljene ter močne, odporne in varne Evrope. Letos bo posebna pozornost namenjena tudi evropskemu letu spretnosti 2023, ki se začenja ravno 9. maja,« so zapisali v sporočilo za javnost Parlamenta EU in dodali, da bo 9. maja potekal tudi ‘Festival Evropskega leta spretnosti’.

Poudarili so še, da bo program praznovanj zelo raznovrsten, saj bo potekal v vseh 27 državah članicah EU in drugod po svetu bodo, institucije EU pa bodo s svojimi partnerji in mrežami praznovale ‘Dan Evrope’ s številnimi zanimivimi, informativnimi in zabavnimi dejavnostmi, hkrati pa bodo poudarjale enotnost in solidarnost EU.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.