Naslovnica Trendi Prihajata polfinali Festivala slovenskega šansona

Prihajata polfinali Festivala slovenskega šansona

Avtor: Spletno Uredništvo
Po dolgem desetletju premora se na Prvi program Radia Slovenija letos vrača ‘Festival slovenskega šansona’. Na vsakem od dveh predizborov, ki bosta v naslednjh dneh v Krškem in v Murski Soboti, bo sodelovalo 10 izvajalcev, strokovna žirija pa bo izbrala po pet finalistov.
Prihajata polfinali Festivala slovenskega šansona

Voditelja obeh polfinal oz. predizborov bosta Igor Velše in Višnja Fičor (foto: Matic Kremžar/MMC RTV SLO)

S Službe za komuniciranje RTV Slovenija so ob povratku ‘Festivala slovenskega šansona’ na Prvi program Radia Slovenija najprej spomnili, da se je izbor začel z razpisom, na katerega se je prijavilo skoraj 70 izvajalcev. Strokovna žirija je nato izbrala 20 polfinalistov, ki se bodo s svojimi šansoni predstavili javnosti na dveh ‘polfinalnih’ nastopih. Na vsakem bo sodelovalo po 10 izvajalcev, v finale pa bo napredovalo po 5 najboljših.

Prvi polfinale bo že prihajajočo soboto 6. maja v Kulturnem domu Krško, kjer bodo nastopili izvajalci oziroma skupine Ana Maria Mitić, Tomaž Hostnik, Glas ‘n bas, Rade Kvartet, Zajtrk, Smaal Tokk, Patricija Škof, Dimme in Pedenjpedi, Cafe Noisette ter trojica Miha Rebernik, Klemen Smolej in Miha Koren. ter Ana Maria Mitić. Drugi polfinalni izbor pa bo nato v nedeljo, 14. maja, v Gledališču Park v Murski Soboti.

Tam bodo sodelovali Anja Strajnar, Prašnati, Violoncelli Itineranti, Andrej Tomšič, Anja Hrastovšek, Primož Vidovič, dvojice Ana Mezgec in Nakana, Jure Ivanušič in Nordunk, Mihael Lajlar in Matevž Goršič ter trio Veronika Kržičnik, Gašper Lovrec in Žan Plohl. Voditelja obeh glasbenih večerov bosta Igor Velše in Višnja Fičor, radijski prenos v živo bo seveda na Prvem programu RS, videoprenosa pa na spletni strani Prvega in na RTV365.

Festival, s katerim Prvi program Radia Slovenija spodbuja nastanek novih kakovostnih skladb v slovenskem jeziku, se bo zaključi z velikim finalom, ki bo šele 28. oktobra v Kulturnem centru v Rogaški Slatini. Tam bo Radio Slovenija podelil nagrado za najboljše besedilo, nagrado za najboljšo glasbo, nagrado za najbolj obetavnega mladega izvajalca, in veliko nagrado Slovenski šanson 2023 za najboljši šanson v celoti.

Poleg tega bodo nekomu namenili še posebno nagrado občinstva in sicer po izboru poslušalcev. Z MMC RTV Slovenija so še spomnili, da za organizacijo ‘Festivala slovenskega šansona 2023’ skrbi glasbeno uredništvo Prvega z urednico uredništva Simono Moličnik, medtem ko sta urednika letošnjega festivala Teja Klobčar in Andrej Prezelj.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.