Naslovnica Svet & EU CureVac je že četrti morebitni proizvajalec cepiva za EU

CureVac je že četrti morebitni proizvajalec cepiva za EU

Avtor: Spletno Uredništvo

S Komisije EU prihajata dve novici, ki sta povezani s pandemijo koronavirusa. Prva je ta, da so se pravkar zaključili uvodni pogovori s četrtim morebitnim proizvajalcem cepiva proti koronavirusu Covid 19. Druga novica pa govori o tem, da bodo za usposabljanja zdravstvenih delavcev na področju intenzivne nege prav zaradi pandemije namenili 2,5 milijona evrov.

CureVac je že četrti morebitni proizvajalec cepiva za EUSedež podjetja CureVac v nemškem Tübingenu (foto: Dktue/en.wikipedia.org)

 

Komisija EU in nemško podjetje CureVac sta pravkar končala prvo fazo dogovarjanja glede nakupa potencialnega cepiva proti koronavirusu COVID-19. Če se bo cepivo farmacevtske družbe iz Tübingena dokazalo kot varno in učinkovito, bo Komisija EU za začetek odkupila 225 milijonov odmerkov v imenu vseh držav članic Evropske unije. Žal pa v sporočilu za javnost niso zapisali, v kakšni fazi je testiranje cepiva in kdaj bi ga lahko dejansko dali v prodajo.

CureVac pa je sicer že četrti potencialni izdelovalec cepiva, s katerim se je Evropska komisija dogovorila, potem ko je podobne pogovore že zaključila z družbami Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, in Astra Zeneca. Komisija EU vztrajno trdi, kako bi rada zagotovila možnost, da vse države članice EU kupijo cepivo ter ga tudi darujejo državam z nižjim in srednjim dohodkom ali preusmerijo v druge evropske države, zato se dogovarja še z drugimi farmacevtskimi družbami.

Ker je pandemija koronavirusa pokazala, da primanjkuje zdravstvenih delavcev na področju intenzivne nege, pa se bo Komisija EU posvetila tudi usposabljanju novih kadrov in za to zagotovila 2,5 milijona evrov. Sredstva bodo črpana iz ‘Instrumenta za zagotavljanje nujne pomoči’, v program usposabljanja pa bodo vključeni zdravstveni delavci, ki sicer ne delajo redno v enotah za intenzivno nego. Cilj usposabljanja je povišanje števila kvalificiranega osebja, ki lahko priskoči na pomoč v primeru novih večjih izbruhov bolezni.

»COVID-19 je močno vplival na število razpoložljivih bolnišničnih postelj v prvih mesecih pandemije, kar je povzročilo povečanje zasedenosti postelj intenzivne nege za 30 do 40 % ter preobremenjenost virov. V program, ki se bo med avgustom in decembrom letos izvajal po vsej EU, bo vključenih najmanj 1000 bolnišnic ter 10.000 zdravnikov in medicinskih sester,« so še pojasnili s Komisije EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.