Naslovnica Svet & EU Človekove pravice so kršene marsikje po svetu

Človekove pravice so kršene marsikje po svetu

Avtor: Spletno Uredništvo

Ta teden so se v evropskem parlamentu posvetili človekovim pravicam, še posebej dogajanju okrog muslimanske ujgurske manjšine v LR Kitajski. Jewher, hči aretiranega umetnika in ekonomista Ilhama Tohtija je prejela nagrado Saharova za svobodo misli za leto 2019, sledili pa sta še dve poročili o razmerah glede kršitev osnovnih človekovih pravic po svetu.

 Človekove pravice so kršene marsikje po svetuPredsednik parlamenta EU David Sassoli in Jewher Tothi ob podelitvi Nagrade Saharova 2019 (foto: europarl.europa.su)

 

Kot je znano, so pred kratkim za letošnjega prejemnika nagrade evropskega parlamenta za svobodo misli ‘Nagrado Saharova’ izbrali Ilhama Tohtija. Ilham je ekonomist in umetnik, ki se bori za pravice muslimanske ujgurske manjšine na Kitajskem. Od leta 2014 je v zaporu zaradi obtožb, ki so povezane s separatizmom. Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, je zato v Strasbourgu svečano podelil nagrado njegovi hčerki Jewher Tohti.

Slednja je ob prejemu nagrade dodala šokantno podrobnost, da že več kot 2 leti sploh ne ve, kje  se nahaja njen oče. “V čast mi je biti danes v Evropskem parlamentu in prejeti Nagrado Saharova v imenu mojega očeta. Hvaležna sem, ker lahko povem njegovo zgodbo, kajti sam je ne more. Če sem iskrena z vami, niti ne vem, kje je moj oče. Zadnje informacije o njem smo prejeli leta 2017.

Ujguri na Kitajskem danes ne uživajo svobode … ne v šoli ne v javnosti, niti doma. Mojega očeta so, tako kot mnoge Ujgure, označili za nasilnega skrajneža, za bolno oseba, ki jo je potrebno zdraviti in ji oprati možgane. Pod lažno pretvezo ekstremizma je vlada zaprla milijon ljudi, verjetno še več, v koncentracijska taborišča, kjer se Ujguri morajo odpovedati svoji veroizpovedi, jeziku in kulturi, kjer ljudi mučijo in kjer so nekateri tudi umrli,” je grozo razmer v pokrajini na severozahodu Kitajske opisala Jewher Illham.

Dan kasneje so poslanci Parlamenta EU sprejeli resolucijo, v kateri so obsodili kitajsko politiko do Ujgurjev in etničnih Kazahstancev. Kitajsko vlado so pozvali, naj nemudoma konča prakso samovoljnih pridržanj brez obtožb, sojenja ali obsodbe zaradi kaznivega dejanja in nemudoma in brezpogojno izpusti vse pridržane osebe, vključno z Tohtijem. Evropski parlament je nato sprejel še tri sorodne resolucije, s katerimi je kritiziral aktualno stanje človekovih pravic v Rusiji, Afganistanu in Burkini Faso.

Podobno bi lahko sprejeli resolucije o kršenju človekovih pravic še za Izrael, Turčijo, Sirijo, Saudovo Arabijo, Irak, Bolivijo, Čile, Indijo, … 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.