Naslovnica Svet & EU Človek je največja nevarnost za biotsko raznovrstnost planeta

Človek je največja nevarnost za biotsko raznovrstnost planeta

Avtor: Spletno Uredništvo

3. marca 1973 je bila sprejeta Konvencije o mednarodni trgovini z ogroženimi prosto živečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami (Konvencija CITES), zato se ta dogodek vsako leto obeležuje s Svetovnim dnevom divjih oziroma prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst (World Wildlife Day). Letos je dan minil v znamenju alarma glede biotske raznovrstnosti in ohranjanja vseh oblik življenja, s čemer je povezano tudi doseganje ciljev trajnostnega razvoja.

 Človek je največja nevarnost za biotsko raznovrstnost planetaOb letošnjem Svetovnem dnevu ‘divjih’ živali in rastlin (foto: wildlifeday.org) 

 

Človeštvo s svojimi aktivnostmi že dolgo ogroža biotsko raznovrstnost na planetu. Še posebej to velja za zadnje stoletje, ki so ga zaznamovale vojne in velik porast izkoriščanja naravnih dobrin. Uničevanje okolja vedno prinaša izumiranje živalskih ali rastlinskih vrst, zato tudi biotska raznovrstnost na globalni ravni še naprej upada. Po podatkih mednarodnih okoljevarstvenih organizacij in Ministrstva za okolje in prostor (MOP) je so se med letoma 1970 in 2014 populacije rib, ptic, sesalcev, dvoživk in plazilcev zmanjšale za 60 odstotkov.

Danes je tako na planetu Zemlja ogroženih milijon rastlinskih in živalskih vrst, še bolj zaskrbljujoče pa je dejstvo, da se globalno stanje še naprej slabša. »Letošnji 3. marec je posvečen biotski raznovrstnosti in ohranjanju vseh oblik življenja na in se osredotoča na pomen biotske raznovrstnosti ter vrednost in pomen prosto živečih živalskih in rastlinskih vrst za naše vsakdanje življenje. Hkrati pa poudarja, da je zaradi človekovih aktivnosti in netrajnostnga družbenega razvoja ravno človek osnovni dejavnik, ki jo ogroža,« so spomnili z MOP.

Pestrost življenjskih oblik na planet Zemlja je posledica več kot 3,5 milijarde let evolucije. Moderni človek (Homo sapiens) se po trenutno najbolj sprejetih teorijah pojavi največ 300.000 let nazaj, do danes pa je že zavladal planetu in tudi začel spreminjati njegovo podnebje. Človek, ki naj bi bil najbolj inteligentno bitje na planetu, je torej dokazano največja nevarnost za planet Zemlja (in tudi zase).

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.