Naslovnica Svet & EU Charles upa, da se bo danes pisala zgodovina svetovnega zdravja

Charles upa, da se bo danes pisala zgodovina svetovnega zdravja

Avtor: Spletno Uredništvo
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je udeležil drugega izrednega zasedanja v zgodovini Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Zasedanje je v celoti posvečeno pandemiji koronavirusa.
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel (foto: FB Charles Michel)

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel se je udeležil izrednega zasedanja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). To je šele drugič v zgodovini WHO, da so sklicali izredno zasedanje, tokrat pa je v celoti posvečeno pandemiji koronavirusa Covid 19. Medtem ko se svet sooča z novim valom okužb in novimi variantami bolezni, je Charles v svojem nastopu poudaril potrebo po globalnem pravno zavezujočem instrumentu glede pripravljenosti na pandemijo.

»Zdaj je čas, da vi, Svetovna zdravstvena skupščina, zagotovite pravni okvir za te trajnostne rešitve. Zagotoviti moramo, da imamo v primeru nove pandemije cepiva, ki jih potrebujemo, skupaj z vsemi drugimi protiukrepi. Enostavno ne moremo dovoliti, da se enaka neenakost, ki smo jo videli in jo vidimo, ponovi tudi v prihodnjih pandemijah. Zato moramo ukrepati,« je med drugim povedal predsednik Michel.

Prvi mož Evropskega sveta je v svojem govoru dodal, kako znanstveniki pričakujejo, da bo 70 % prihodnjih pandemij izviralo iz zoonotskih bolezni. Zato bi se morali bolje posvetiti povezavam med zdravjem ljudi in živali ter okoljem. Prav o tem govori pristop ‘One Health’ (eno zdravje), ki je sodelovalni, večsektorski in transdisciplinarni pristop, kateri naj bi deloval na lokalni, regionalni, nacionalni in globalni ravni.

Predsednik Charles Michel je močan zagovornik tega teoretičnega pristopa, od zasedanja WHO pa pričakuje konkretne poteze. “Danes upam, da bomo pisali zgodovino,” pa je še dejal belgijski politik, ki je sicer po izobrazbi pravnik.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.