Naslovnica Svet & EU Charles Michel ostaja predsednik Evropskega sveta

Charles Michel ostaja predsednik Evropskega sveta

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski svet se je na svojem zadnjem zasedanju skoraj v celoti posvetil dogajanju v Ukrajini. Vseeno pa so se ob koncu dotaknili tudi pandemije koronavirusa, odnosov s Kitajsko, razmer v Bosni in Hercegovini ter potrdil Charlesa Michela za predsednika Evropskega sveta.
Charles Michel ostaja predsednik Evropskega sveta

Charles Michel se je ob robu zasedanja srečal tudi z ameriškim predsednikom Joem Bidnom (foto: Evropski svet)

Evropski svet se je na svojem zadnjem zasedanju skoraj v celoti posvetil dogajanju v Ukrajini. Kar 24 od 31 točk, ki so bile navedene v dokumentu o sklepih sestanka, je bilo namreč namenjenih posledicam spopadov v tej državi. Razvrstili so jih po poglavjih: ruska vojaška agresija v Ukrajini, energija, varnost in obramba EU ter gospodarska vprašanja. Med sklepi o ukrajinski krizi je tudi zanimiv stavek glede sosednje Moldavije.

»Evropski svet poleg tega ponovno potrjuje, da bo stal ob strani Republiki Moldaviji in njenemu ljudstvu,« piše v tem sklepu. Na ozemlju Moldavije namreč že od leta 1992 obstaja samooklicana Moldavska republika Pridnesterje, oz. Pridnesterska republika, kjer največji del prebivalstva ruske narodnosti. Poleg tega se na levem bregu reke Dnester nahaja že 30 let nahaja okrog 1400 ruskih vojakov, ki so tam kot mirovniške sile.

Zaenkrat se te sile niso vključile v spopade, a je od meje Pridnestreske republike (mednarodo nepriznane) do predmestij ukrajinskega mesta Odese le dobrih 30 km, tako da Ukrajinci ne morejo speti preveč mirno. Sicer pa je Evropski svet pregledal aktivnosti glede odzivanja na pandemijo koronavirusa, se pripravil na vrh EU-Kitajska, ki bo na vrsti že v petek 1. aprila 2022 ter razpravljal o hudi politični krizi v Bosni in Hercegovini.

Ob kuncu pa so na zasedanju Evropskega sveta sedanjemu predsedniku Chralesu Michelu dodelili nov mandat in sicer bo Belgijec vodil Evropski svet tudi v obdobju od 1. junija 2022 do 30. novembra 2024.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.