Naslovnica Svet & EU Čezmejno pravosodno sodelovanje proti čezmejnemu kriminalu

Čezmejno pravosodno sodelovanje proti čezmejnemu kriminalu

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je pravkar sprejela predlog nove uredbe o prenosu kazenskih postopkov med državami članicami EU. Veliko kriminalcev namreč deluje v več državah EU, zato se postopki pregona in sojenja lahko močno zapletejo. Uredbo pa bosta morala najprej potrditi še Evropski parlament in Svet EU, tako lahko do pričetka veljavnosti mine še nekaj let.
Čezmejno pravosodno sodelovanje proti čezmejnemu kriminalu

Nove uredbe naj bi zagotovile večjo učinkovitost postopkov pregona po vseh državah članicah EU  (foto: pxhere.com)

Najnovejši predlog Evropske komisije se tiče področja kazenske zakonodaje, njegov cilj pa je preprečevanje podvajanja postopkov in preprečevanje nekaznovanosti v primerih, ko je zavrnjena predaja obtožencev iz ene države v drugo na podlagi evropskega naloga za prijetje. Prva tako naj bi novosti zagotovile, da se kazenski postopki vodijo v najprimernejši državi članici – na primer v tisti državi, kjer je bil obseg nekega kaznivega dejanja največji.

Zakonske spremembe so bile potrebne, saj je bilo zaradi opaznega porasta čezmejnega kriminala vse več primerov, ko so se pravosodni sistemi več držav članic EU ubadali in bili dejansko pristojni za kazenski pregon iste zadeve, oziroma istih ljudi. »Vzporedni ali večkratni pregon je lahko neučinkovit in neuspešen, lahko pa škoduje pravicam vpletenih posameznikov, saj oseba za isto kaznivo dejanje ne sme biti preganjana ali kaznovana dvakrat.

Skupna pravila med drugim podrobneje določajo seznam skupnih meril za prenos postopkov in razloge za zavrnitev prenosa postopka ter rok za odločitev o prenosu postopka,« so med drugim sporočili s Komisije EU. Spomnili so še, da je bil ‘Ukrep za prenos postopkov’ predmet razprav že vse od uradnega začetka veljavnosti Lizbonske pogodbe, do katerega je prišlo 1. decembra leta 2009.

Novi predlog pa obenem uresničuje cilje iz strategije EU za boj proti organiziranemu kriminalu in bo olajšalo boj proti organiziranim kriminalnim združbam, ki so dejavne v različnih državah članicah EU. Preden bo predlagana uredba začela veljati, jo bosta morala najprej potrditi še Evropski parlament in Svet EU, tako lahko vse skupaj traja še nekaj let.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.