Naslovnica Slovenija Čeprav primeri obstajajo, stroka trdi, da Covid 19 ne prehaja z živali na ljudi

Čeprav primeri obstajajo, stroka trdi, da Covid 19 ne prehaja z živali na ljudi

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sta danes zanikali, da bi se koronavirus Covid 19 prenašal preko živali, potem pa sta vseeno pozvali k previdnosti. Zgodovina nas namreč uči, da so skoraj vse največje bolezni zadnjih desetletij plod prenosa virusov z živali na ljudi. 

Čeprav primeri obstajajo stroka trdi da Covid 19 ne prehaja z živali na ljudiStroka trdi, da ni navarnosti, nato pa vseeno priporoča previdnostne ukrepe (flickr.com/kitty.green66)

 

Včerajšnja novica, da se je s koronavirusum Covid 19 okužila tigrica v živalskem vrtu v New Yorku, je očitno povzročila precejšen preplah tudi v Sloveniji. Če tigrica lahko zboli zaradi okuženega oskrbnika, potem najbrž lahko tudi druge živali prenašajo virus. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) ter Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sta danes zanikali, da bi se koronavirus Covid 19 prenašal preko živali.

»Zaenkrat ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom SARS-CoV-2 prenašala preko domačih ali hišnih živali ali živil živalskega izvora, kar ugotavljajo tako Evropski center za nalezljive bolezni (ECDC), kot tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Svetovna organizacija za zdravje živali (OIE). Na OIE so bili prijavljeni posamezni primeri okužb z novim koronavirusom pri živalih, za katere pa je bilo ugotovljeno, da so izolirani primeri,« sporočajo z Uprave za varno hrano.

Očitno pa vsi dvomijo v lastne trditve, saj vse omenjene organizacije ljudem svetujejo, da v stiku z živalmi upoštevajo povsem enake splošne higienske ukrepe, kot so trenutno predpisani za stike z drugimi ljudmi. Tudi glede stikov z živalmi je torej priporočljivo, da si razkužimo ali umijemo roke, da se izogibamo dotikanja oči, nosu ali ust ter tudi, da se ne dotikamo potepuških živali.

Morda bi morali biti strokovnjaki malce bolj preudarni, ko je govora o prenosu koronavirisa s človeka na živali ali obratno. Največje epidemije sodobnega časa so namreč plod prenosov virusov z živali na ljudi. Virus HIV, ki povzroča AIDS, je človek dobil od šimpanzov, ebolo prenašajo opice in netopirji, ptičjo gripo so ljudje dobili prek ptic, prašičjo gripo prek obolelih mehiških prascev in mišjo mrzlico prek okuženih miši, medtem ko viruse za Ziko, rumeno mrzlico in vročicoa Zahodnega Nila prenašajo komarji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.