Naslovnica Svet & EU Cepiva proti koronavirusu so rezervirana in se že testirajo

Cepiva proti koronavirusu so rezervirana in se že testirajo

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je sredi junija predstavila skupno evropsko strategijo za pospeševanje razvoja, proizvodnje in uvajanja učinkovitih in varnih cepiv proti koronavirusu COVID-19. Po tej strategiji naj bi Komisija EU bi financirala del vnaprejšnjih stroškov, s katerimi se soočajo proizvajalci cepiv, ta sredstva pa bi bila polog za cepiva, ki jih bodo nato države članice dejansko kupile. Sedaj so znane že tri farmacevtske družbe, ki bi lahko že zelo v kratkem začele izdelovati cepivo.

Cepiva proti koronavirusu so rezervirana in se že testirajoUprava družbe Astra Zeneca v mestu Mölndal na jugu Švedske (foto: commons.wikimedia.org/Bjoertvedt)

 

Komisija EU se je glede nabave potencialnega cepiva proti koronavirusu COVID-19 že konec julija dogovorila za sodelovanje z družbo Sanofi-GSK, konec prejšnjega tedna pa je zaključila še pogovore z multinacionalkama Johnson & Johnson ter Astra Zeneca. V vseh treh primerih gre za sporazum o nakupu potencialnega cepiva proti COVID-19 za vse države EU, slednje pa bi nato lahko darovale cepivo tudi drugim, na primer državam z nižjim prihodki.

Komisija se je tako z Astro Zeneco že dogovorila za nakup 300 milijonov odmerkov cepiva, poleg tega pa tudi za možnost nakupa dodatnih 100 milijonov odmerkov cepiva v imenu držav članic EU. »Intenzivna pogajanja Evropske komisije še naprej prinašajo rezultate. Današnji sporazum je prvi temeljni kamen pri izvajanju strategije cepiv Evropske komisije. Ta strategija nam bo omogočila, da bomo Evropejcem in drugim partnerjem drugod po svetu zagotovili prihodnja cepiva,« je dejala predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen.

Sporazum, ki je bil potrjen minuli vikend, se bo financiral z instrumentom za podporo v nujnih primerih (ki ima sredstva namenjena oblikovanju portfelja potencialnih cepiv z različnimi profili in ga proizvajajo različna podjetja). Družba Astra Zeneca je sicer že sredi obsežnih kliničnih preskušanj faze II / III po obetavnih rezultatih v fazi I / II glede varnosti in imunogenosti.

»Odločitev za podporo cepivu, ki jo je predlagala družba AstraZeneca, temelji na zanesljivem znanstvenem pristopu in uporabljeni tehnologiji (nereplicitno rekombinantno cepivo ChAdOx1, ki temelji na šimpanzi, adenovirusu), hitrosti dostave v obsegu, stroških, delitvi tveganja, odgovornosti in proizvodni zmogljivosti lahko med drugim oskrbi celotno EU,« še pojasnjujejo s Komisije EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.