Naslovnica Slovenija Br’stovska Špargljada bo marsikoga pritegnila na Kras

Br’stovska Špargljada bo marsikoga pritegnila na Kras

Avtor: Spletno Uredništvo
Na Krasu so se za prihajajočo nedeljo domislili originalne rekreativno-kulinarične akcije. Brestovica pri Komnu bo namreč gostila Br’stovsko Špargljado, kjer se bodo zvrstili pohod, kolesarski izlet in degustacija dobrot s šparglji.
 Br'stovska Špargljada bo marsikoga pritegnila na Kras

Nekaj dobrot z lanske izvedbe Br’stovske Špargljade (foto: FB Turistično društvo Brest – Brestovica)

Prihoda pomladi marsikje po Sloveniji ne najavijo kurenti, ampak prvi šparglji. Odvisno od količine sonca, padavin in temperatur se začetek sezone nabiranja malce spreminja, vendar običajno najbolj zgodni pričnejo nabirat prve špraglje že konec meseca februarja. Prava sezona starta šele nekaj tednov kasneje, poleg špargljev pa se tedaj nabira tudi sorodni rastlini blušč in ruško (ki sta malce bolj grenki).

Tako so se v kraški vasici Brestovica pri Komnu domislili, da bi samostojna tavanja neorganiziranih posameznikov po gozdovih, grmovju in gmajnah povezali v turistično-rekreativno ponudbo. Prireditev so poimenovali ‘Br’stovska špargljada’, na sporedu bo prihajajočo nedeljo (2. aprila 2023) od 9. ure dalje, razdeljena pa bo na pohodniški, kolesarski in enološko-kulinarični segment.

»Ponudili vam bomo kraško frtaljo, pripravljeno iz divjih špargljev, jajc in pancete. Dali vam bomo napotke za nabiranje špargljev ter pripravo špargljevih jedi, pod obešenim pršutom pa bomo zabavno ugibali, koliko znaša njegova teža. Na prodajnih stojnicah boste lahko degustirali in izbirali med lokalnimi kmetijskimi pridelki in zelišči,« so najbolj aromatičen del prireditve opisali s Turističnega društva Brest.

Kolesarji se bodo z gorskim ali treking kolesi podali na približno 25 kilometrov dolg voden izlet ‘Kolosmica’ po slovenskem in zamejskem delu Krasa. Trasa bo ponudila izjemne razglede na Jadransko morje in na Alpe. Obvezen bo postanek na osmici v Cerovljah, na drugi strani slovensko-italijanske meje, šele nato se bo kolesarska karavana počasi vrnila na ‘Br’stovsko špargljado’.

Udeleženci ‘Špargljevega pohoda’ bodo prav tako prečkali mejo, a bodo po okoliških stezicah prepešačili le okrog 10 km. Ustavili se bodo na atraktivnih razglednih točkah na Špiku in pri Kremenjaku, poleg tega pa bo pot vodila tudi po območju, ki ga je lani prizadel katastrofalen požar. Na koncu se bodo tudi pohodniki vrnili proti nekdanji brestovski šoli in prostoru pred njo, ki bo gostila stojnice in eno-kulinarično ponudbo.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.