Naslovnica Svet & EU Brez litija ne bo prehoda EU v zeleno gospodarstvo

Brez litija ne bo prehoda EU v zeleno gospodarstvo

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je pravkar pripravila akcijski načrt o kritičnih surovinah, seznam kritičnih surovin za leto 2020, prognostično študijo o kritičnih surovinah za strateške tehnologije in sektorje za obdobji do leta 2030 ter do leta 2050. Z drugimi besedami – EU bi rada zmanjšala svoje odvisnosti od drugih držav. V tej zgodbi pa ima litij prav posebno mesto. 

Brez litija ne bo prehoda EU v zeleno gospodarstvoBrez litija ni baterij, brez baterij ni električnih vozil, brez električnih vozil ni prehoda v zeleno gospodarstvo (foto: pikist.com) 

 

Evropska komisija se je tokrat lotila akcijskega načrta, katerega rdeča nit so kritične surovine. Načrt upošteva sedanje gospodarsko-politične razmere in predvideva tudi nekatere morebitne zaplete v prihodnosti. Zato so snovalci tega strateškega načrta nanizali ukrepe za zmanjšanje odvisnosti EU od drugih držav, predlagali diverzifikacijo oskrbe, izboljšanje učinkovitosti virov ter boljšo krožnost.

Sicer seznam vsebuje 30 za EU kritičnih surovin in je bil pravkar posodobljen. Najbrž je bil tudi skrajni čas, da so ga posodobili, saj je bil na primer element litij (Li), ki je bistven za prehod na e-mobilnost, prvič dodan na seznam. Komisija EU je namreč ugotovila, da bo EU samo za baterije električnih avtomobilov in shranjevanje energije potrebovala do 18-krat več litija do leta 2030 in do 60-krat več do leta 2050.

»Ne moremo si privoščiti, da bi se v celoti zanašali na tretje države – v primeru nekaterih elementov redke zemlje celo na samo eno državo. Z diverzifikacijo oskrbe iz tretjih držav in razvojem lastne zmogljivosti EU za pridobivanje, predelavo, recikliranje, rafiniranje in ločevanje elementov redke zemlje lahko EU postane odpornejša in bolj trajnostna,« pojasnjuje Komisar EU za notranji trg Thierry Breton.

Številne kritične surovine so za EU ključne, če želi uspešno izpolniti ambicije po prehodu v zeleno gospodarstvo in ohranitvi tehnološkega primata med celinami. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.