Naslovnica Svet & EU Booking bo kmalu precej bolj pregleden

Booking bo kmalu precej bolj pregleden

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija in nacionalne potrošniške organizacije so tik pred prazniki dosegle dogovor s spletno platformo Booking.com. Slednja se je zavezala, da bo spremenila način predstavljanja svoje ponudbe, popustov in cen za potrošnike. Tako bodo odslej potrošniki lahko sami primerjali ponudbe, kar je skladno z zakonodajo EU o varstvu potrošnikov.

Poslopje podjetja Booking.com v Amsterdamu (foto: Luca Conti/flickr.com)

 

Kot so sporočili z Evropske komisije, bo spletna platforma Booking.com v letu 2020 spremenila način predstavljanja svoje ponudbe, popustov in cen za potrošnike. Spremembe bodo evropskim potrošnikom odslej omogočile primerjanje ponudbe skladno z zakonodajo EU o varstvu potrošnikov. Platforma se je namreč zavezala, da bo najkasneje do 16. junija prihodnjega leta izvedla spremembe, po katerih bo njena ponudba precej bolj pregledna in povsem v skladu z evropskimi predpisi.

Po novem se bo na spletni strani Booking.com vsaka objava nanašala le na ponudbo na sami platformi, ponudba pa ne bo časovno omejena, če bo kasneje še vedno na voljo ista cena. Objavljeno bo tudi, kako so rezultati razvrščeni in ali so plačila ponudnika nastanitve družbi Booking.com vplivala na njegov položaj na seznamu rezultatov, kdaj primerjava cen temelji na različnih okoliščinah (npr. datum bivanja) in ne predstavi te primerjave kot popusta ter kako da primerjave cen s popusti predstavljajo dejanske prihranke.

Poleg tega bo na spletni strani Booking.com odslej precej bolj jasno, kakšna je skupna oziroma končna cena, ki jo bodo morali plačati potrošniki, vključno z vsemi neizogibnimi stroški, pristojbinami in davki, ki jih je mogoče razumno izračunati vnaprej. Objavljali bodo tudi, kdo ponuja namestitev ter tudi to, katera namestitev ni več na voljo (in sicer na mestu v rezultatih iskanja, ki ustrezajo iskalnim merilom).

Nacionalni organi za varstvo potrošnikov bodo spremljali izvajanje tega dogovora, pri katerem so bila upoštevana vsa osnovna načela potrošniškega prava. Organi bodo v sodelovanju s Komisijo EU ocenili tudi prakse drugih pomembnejših spletnih platform za potovalne storitve.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.