Naslovnica Slovenija Bogat program petkove prireditve Iz naše Istre po domače

Bogat program petkove prireditve Iz naše Istre po domače

Avtor: Spletno Uredništvo

Konec tedna bo v Portorožu izjemo pestro. Na vrsti prireditev ‘Iz naše Istre po domače’. Na voljo bodo lokalne dobrote, sodelujoči pa bodo obiskovalcem ob glasbeni kulisi lokalne folklore prikazali skrivnosti tradicionalnih obmorskih obrti.

 Bogat program petkove prireditve Iz naše Istre po domače

Hroštole, kroštole, kroštule ali krhki flancati – ne glede na ime jih je potrebno izdatno posipati s sladkorjem, ob kozarcu sladkega muškata pa so naravnost božanske (foto: Jaka Ivančič/TZP) 

 

 Prireditev ‘Iz naše Istre po domače’, ki sodi v projekt Refresh ozortpma program Interreg Srednja Evropa, bo v petek  (11. septembra) med 15. in 20. uro potekala v nekdanjem portoroškem skladišču soli Monfort. Člani Društva ljubiteljev kulturne in naravne dediščine ‘Anbot’ iz Pirana bodo obiskovalcem prikazali pletenje ribiških mrež in istrskih košar, izdelavo mozaikov ter izdelavo peht (značilne rastline v lično izdelanih šopkih) in girland iz lovorja.

Svoje dobrote bodo razstavili lokalni pridelovalci vin, soli, oljčnega olja in ostalih izdelkov iz oljk, sezonske zelenjave, marmelad, izdelkov iz sivke, … Na dogodku bodo za glasbeno kuliso poskrbeli člani folklorne skupine ‘Šaltin’ in moški pevski zbor ‘Pergula‘, oboji iz bližnje vasi Sv. Peter. Organizatorji dogodka iz Turističnega združenja Portorož (TZP) bodo pripravili tudi fotografsko razstava z naslovom ‘Male štorije naše dediščine’.

Serija vrhunskih fotografij Ubalda Trnkoczyja bo prikazala motive vsakdanjega življenja, kulture in istrskih običajev iz ne tako oddaljene preteklosti. Dogajanje bo še dodatno popestrila animatorka v istrski noši Lili Špeh, predstavila pa se bosta tudi Pomorski muzej Sergeja Mašere Piran in Zavod Mediteranum z Muzejem školjk Piran. Žal bo zaradi letošnjih korona-zapletov prireditev trajala le en popoldan, sicer bi jo zagotovo lahko raztegnili na ves teden.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.