Naslovnica Šport Olimpijske igre morajo biti izpeljane za vsako ceno

Olimpijske igre morajo biti izpeljane za vsako ceno

Avtor: Spletno Uredništvo

Kljub bojaznim zaradi širjenja pandemije koronavirusa z Japonske prihajajo pozitivne vesti glede Olimpijskih iger. Igre, ki so bile letos odpovedane in prestavljene na prihodnje poletje, bodo na vsak način izpeljali. To je sporočilo organizatorjev in japonske vlade, na katerega smo mnogi nestrpno čakali.

Olimpijske igre morajo biti izpeljane za vsako cenoJaponci bi radi na vsak bačin izpeljali najbolj množičen športni dogodek na planetu (foto:Tokyo-Good/commons.wikimedia.org)

 

Potem, ko so bile za letos predvidene Olimpijske igre v Tokiu odpovedane in kasneje prestavljene na prihodnje poletje, so se pri mnogih pojavile bojazni, da bi japonska vlada utegnila prireditev tudi dokončno odpovedati. Kljub velikanskim investicijam v pripravo in izpeljavo iger je bilo namreč hitro jasno, da je za Japonce zdravje na prvem mestu. Ker pa se je v zadnjih tednih po vsem svetu večina športnikov vrnila k običajnim tekmovalnim aktivnostim, so se tudi v deželi vzhajajočega sonca politiki končno spet premaknili.

»Igre morajo biti izpeljane za vsako ceno«, je na novinarski konferenci dejala Ministrica za olimpijske igre Seiko Hashimoto. Odločna in optimsitično razpoložena Seiko ima za seboj neverjetno športno zgodbo, saj je nastopila kot hitrostna drsalka na štirih zimskih OI in osvojila tudi bronasto medaljo, poleg tega pa je kot kolesarka nastopila še na treh letnih OI in zabeležila najboljšo uvrstitev s 5. mestom v sprintu. 

Olimpijskih igre v Tokiu bodo sicer po novem potekale med 23. julijem in 8. avgustom 2021, medtem ko bodo Paraolimpijske igre sledile od 24. avgusta do 5. septembra. Posebni odbor japonske vlade je zato pred dnevi pripravil nove ukrepe za boj proti pandemiji, aktivnosti pa potekajo v sodelovanju z regionalnimi oblastmi širšega Tokijskega okrožja in organizacijskega odbora Olimpijskih iger Tokio 2020.

Japonci naj bi že do konca letošnjega leta sprejeli dodatne zdravstveno-preventivne ukrepe, posvetili pa se bodo omejitvam potovanj za tuje športnike, protivirusnim ukrepom na prizoriščih športne vasi in vprašanju prisotnosti gledalcev. Ker istočasno napovedujejo tudi manjše in varčnejše olimpijske igre, ni povsem jasno, kako jim bo uspelo hkrati povečati varnost in obenem zmanjšati stroške. 

Po drugi strani Japonska trenutno omejuje vstop ljudem iz 146 držav sveta. Za tiste, ki jim je dovoljen vstop, pa sledita dva tedna v karanteni. Na olimpijskih igrah v Tokiu naj bi nastopilo okrog 11.000 športnikov iz več kot 200 držav, poleg njih pa je potrebno upoštevati še vse trenerje, sodnike, tehnično in medicinsko osebje ter mednarodne olimpijske funkcionarje. Če se omejitve do prihodnjega poletja ne sprostijo, bo že pravočasen prihod vseh na prizorišča iger zagotovo velik logistični zalogaj.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.