Naslovnica Gospodarstvo Prvi imetniki davčnih blagajn bodo do konca leta že potrebovali nova potrdila

Prvi imetniki davčnih blagajn bodo do konca leta že potrebovali nova potrdila

Avtor: Spletno Uredništvo

Finančna uprava Republike Slovenije je pravkar opozorila 35.340 imetnikov davčnih blagajn, da jim do konca leta izteče namensko digitalno potrdilo. Do tedaj bo namreč minilo že 5 let od uvedbe prvih davčnih blagajn v državi. 

Prvi imetniki davčnih blagajn bodo do konca leta že potrebovali nova potrdila

Skupno je po podatkih FURS v Sloveniji danes 86.025 imetnikov davčnih blagajn (foto: pikist.com)

 

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) je pravkar opozorila imetnike davčnih blagajn, da se bo za mnoge kmalu že izteklo prvo namensko digitalno potrdilo za davčno potrjevanje računov. Prvim 5.840 slovenskim lastnikom davčnih blagajn bo digitalno potrdilo preteklo že novembra, sicer pa potrdilo velja natanko pet let. Prvi ga bodo torej obnavljali tisti, ki so ga pridobili novembra 2015, torej dva meseca pred uradno uvedbo davčnih blagajn.

»Če je posameznik v dvomu, kdaj točno mu poteče omenjeno potrdilo, naj se obrne na ponudnika davčne blagajne. Namenska digitalna potrdila namreč po petih letih potečejo, kar pomeni, da davčne blagajne v tem primeru ne bodo delovale. Zato naj uporabniki davčnih blagajn še pred potekom roka pridobijo novo namensko digitalno potrdilo in izvedejo zamenjavo potrdila v davčni blagajni,« toplo priporočajo s FURS-a.

Postopek pridobivanja je enak kot prvič. Interesent mora prek portala eDavki vložiti zahtevek za pridobitev namenskega digitalnega potrdila za izvajanje postopka davčnega potrjevanja računov, ki se imenuje ‘DPR-PridobitevDP: Nato bo prek istega portala zasebno prejel referenčno številko in geslo za prevzem namenskega certifikata, ki ju bo uporabil za prevzem namenskega digitalnega potrdila na spletni strani Minstrstva za javno upravo (MJU).

Na spletni strani FURS, imenovani ‘Miniblagajna’, sta objavljena tudi dva videa z navodili za pridobitev in prevzem potrdila ter PDF dokument z navodili, navodila pa so opisana tudi v tehnični dokumentaciji za razvijalce blagajna, poglavje 2.1.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.