Naslovnica Kronika Še vedno iščejo izvor fekalij na Ljubljanskem barju

Še vedno iščejo izvor fekalij na Ljubljanskem barju

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko se po državi nadaljuje sanacija škode, ki jo je na začetku meseca povzročila nedavna katastrofalna vremenska ujma, pa od včeraj poteka tudi raziskava onesnaženja na Ljubljanskem barju, natančneje v potoku  Bevški graben. Zaenkrat vira onesnaženja še niso našli, sedaj pa čakajo na rezultate analiz vzorcev vode, iz katerih bi lahko izvedeli kaj več.
Še vedno iščejo izvor fekalij na Ljubljanskem barju

Rjava barva zelo jasno kaže, da je voda onesnažena vodo (foto: gov.si)

Uslužbenec Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in energijo, uslužbenec Inšpektorata Republike Slovenije za naravne vire in prostor in naravovarstveni nadzornik Javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje so včeraj skupaj raziskovali novo onesnaženje na Ljubljanskem barju. Podrobno so preverili so ‘črna’ polja’ in travnike ob Bevškem grabnu vse do izliva grabna v reko Ljubljanico, a vira onesnaženja niso našli.

»Bevški graben je bil gorvodno rahlo kalen, motno rjave barve. Na sotočju Bevškega grabna in Ljubljanice je bilo jasno videti rjav izliv iz Bevškega grabna. Na parcelah, ki so dotok Bevškega grabna pa je voda močneje obarvana, delno se je razlivala po poti. Zaznati je bilo vonj po fekalijah,« so zapisali v izjavi za javnost in dodali, da izvora močneje obarvanega pritoka v Bevški graben ni bilo mogoče ugotoviti.

Prav tako ni bilo nobenih drugih očitnih pokazateljev glede morebitnega povzročitelja onesnaženja. V preiskavi pa so sodelovali tudi uslužbenci Agencije Republike Slovenije za okolje, ki so iz Bevškega grabna odvzeli vzorce vode. Preiskava se tako nadaljuje, a danes še niso dobili uradnih rezultatov analiz, zato še vedno ni jasen izvor onesnaženosti. Očitno pa že poteka tudi predkazenski postopek, saj so ga omenili tudi v sporočilu za javnost.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.