Naslovnica Slovenija Bernardin je prvi, na listi 1000 najboljših restavracij pa je spet 8 slovenskih

Bernardin je prvi, na listi 1000 najboljših restavracij pa je spet 8 slovenskih

Avtor: Spletno Uredništvo

La Liste 1000 je prestižna francoska lestvica, na kateri se znajdejo le najboljše restavracije na svetu. V letošnjih ‘top 1000’ se je uvrstilo kar 8 slovenskih restavracij, med njimi pa je najvišje restavracija Mak iz Maribora. Sicer si prvo mesto deli tudi Bernardin, a ne tisti portoroški. 

Bernardin je prvi na listi 1000 najboljših restavracij pa je spet 8 slovenskihRestavracija Mak iz Maribora je lani dobila oceno 90,75, letos pa malce nižjo 84,50 točk, a je to vseeno najboljša slovenska uvrsitev (foto: FB MAK)

 

V Parizu so pred dnevi objavili prestižno lestvico najboljših restavracij na svetu La Liste 1000. Zanimiv izbor, ki je nastal na pobudo francoskega zunanjega ministrstva, so prvič objavili leta 2015, vendar pa ima svojo posebnost. Za razliko od preostalih podobnih lestvic in vodnikov po najboljših restavracijah ga namreč ne sestavljajo ocenjevalci oziroma gostje lokalov, temveč računalniški algoritem.

Tokrat torej ne odločajo neposredno razdražene brbončice in nabasan želodec, ampak postopek, ki povezuje in analizira različne informacije. Računalniški algoritem namreč lestvico sestavi s pomočjo podatkov iz več kot 550 enogastronomskih vodnikov ter drugih kulinaričnih publikacij. Na La Liste se že od samega začetka uvrščajo tudi slovenske restavracije, kar ni prav nobeno presenečenje.

Letos jih je seznamu ponovno osem, kar prav tako ni presenetljivo. Uvrščene pa so od sredine navzdol. Najvišje je tokrat mariborska restavracija Mak (84,50 točk), sledijo Gostilna pri Lojzetu, Hiša Franko, Cubo, JB, Dam, Danilo in na dnu razpredelnice je še horjulski Grič (75,00 točk). Kot je po La Liste povzela spletna stran slovenia.info, so na vrhu spiska 1000 najboljših restavracij sveta restavracije Le Bernardin v New Yorku, Guy Savoy v Parizu in Ryugin v Tokiu, vse z oceno z enako oceno 99,50.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.