Naslovnica Šport Barca največ za plače, Real najbolj spremljan, NHL z največjim obiskom

Barca največ za plače, Real najbolj spremljan, NHL z največjim obiskom

Avtor: Spletno Uredništvo

Ob koncu leta 2019 so na spletni strani sportingintelligence.com objavili izčrpno ekonomsko študijo o svetovnem športu. Študija ne kaže le najbolj bogatih klubov in lige, ampak še vrsto drugih statističnih podatkov o priljubljenosti, gledanosti in nenazadnje upravičenosti visokih finančnih vložkov. Kateri klubi torej največ porabijo za plače, kje imajo največ gledalcev in kateri so najvbolj priljubljeni na socialnih omrežjh?

Barca največ za plače Real najbolj spremljan NHL z največjim obiskom

Velik del stroškov Barcelone predstavlja plača Messija, a niti on ne more igrati sam – kakovostni soigralci pa seveda prav tako stanejo (foto: realvalladolid.es)

 

Študijo plač v globalnem športu spletna stran sportingintelligence.com objavlja že od leta 2012 in gre za verodostojno poročilo, čeprav je potrebno zelo dobro razumeti uporabljene parametre. Tudi avtorji sami priznavajo, da je na primer glede globalne popularnosti angleška nogometna liga najbrž prva na svetu – odvisno od tega, katere podatke se uporablja pri analizah. 

Če bi na primer dodali podatek o količinah hrane, ki se konzumirajo na športnih dogodkih, bi ameriški ligi NFL (ameriški nogomet) in NBL (bejzbol) zagotovo pridobili kakšno mesto. Sicer pa so tudi v letošnji izdaji te izčrpne ekonomske študije o svetovnem športu upoštevali različne podatke o poslovanju klubov in lig, o prodaji pravic v tujino ter opravili tudi meritve, ki vključujejo obiske množic, potovanja na športne dogodke v tujino in gledanost oziroma doseg prek družbenih medijev.

Športa liga, ki se ponaša z največjim obiskom na svetu, je liga ameriškega ‘nogometa’ NHL, kjer je povprečno na vsaki tekmi 67.100 gledalcev. Druga najbolj obiskana je nemška nogometna Bundesliga s 43.449 gledalci na tekmo, tretja pa angleška nogometna Premier liga s 38.168 gledalci. Zanimivo, indijska prva liga v kriketu IPL je na osmem mestu in ima malce boljše povprečje obiska gledalcev od italijanske nogometne Serie A.

Ob pregledu poročila v oči najprej pade podatek, da na svetovnem vrhu glede višine osnovnih plač niso klubi iz ZDA, ampak iz Evrope. Nogometni klub Barcelona za osnovne plače namenja skoraj 11,5 milijona evrov, Real Madrid 10,4 milijona, torinski Juventus pa 9,4 milijona. Šele na četrtem mestu je najvišje uvrščeni ameriški klub – Portland Trail Blazers (košarka NBA), ki porabi tik pod 9,4 milijona evrov.

Če bi sodili po klubskih socialnih medijih FB, Instagram in Twitter madridski Real globalno spremlja največ ljudi, Barca je druga, Manchester United tretji, Chelsea četrti in Juve peti. Zagotovo ni naključje, da se tri ekipe z najvišjo povprečno plačo v svetovnem ekipnem športu uvrščajo med prvih pet najbolj priljubljenih ekip v svetovnem športu. Še bolj zanimiva pa je primerjava znotraj največjih lig, če preverimo, koliko vlaga klub v plače igralcev in kje se nahaja lestvici.

Aktualni evropski in svetovni klubski prvak Liverpool je namreč po plačah v Premier ligi šele na tretjem mestu – za Manchester Unitedom in Manchester Cityem. United je glede na vlaganja absolutno prenizko na lestvici angleškega prvenstva, medtem ko je na primer v Italiji Atalanta izjemno visoko. Sicer pa  ljudski pregovor ‘kolikor denarja – toliko muzike’, v petih največjih evropskih ngometnih ligah kar drži. Položaj klubov na lestvici je namreč precej sorazmeren seštevku plač nogometašev.   

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.