Naslovnica Slovenija ARSO podpira ambiciozen projekt Čebelarske zveze Slovenije

ARSO podpira ambiciozen projekt Čebelarske zveze Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo
Zaposleni na Agenciji za okolje Republike Slovenije (ARSO) so se pridružili projektu, v sklopu katerega želi Čebelarska zveza Slovenije do leta 2030 v Sloveniji posaditi 2 milijona medovitih rastlin. Pridružitev pa ni bila le na papirju, ampak so tudi sami posadili nekaj sadik avtohtonih slovenskih divjih češenj.
ARSO podpira ambiciozen projekt Čebelarske zveze Slovenije

Streha poslopja ARSO, čebelnjak, nove sadike in marljivi uslužbenci (foto: ARSO/gov.si)

Čebelarska zveza Slovenije, ki je izjemno aktivna na več področjih, želi do leta 2030 v naši državi posaditi 2 milijona medovitih rastlin. Temu ambicioznemu projektu so se pridružili tudi zaposleni na državni Agenciji za okolje Republike Slovenije (ARSO). Na ARSO so že od leta 2015 povezani s čebelarjenjem in sicer na strehi svojega objekta gostijo pet standardnih 10-satnih panjev, tako da gre za urbano čebelarjenje.

Tokrat so se akciji pridružili tako, da so sami posadili nekaj sadik avtohtonih slovenskih divjih češenj. Medovite rastline, čebele, čist zrak, segrevanje planeta in človeško zdravje so namreč neločljivo povezani. »S povečanjem števila teh rastlin omogočamo čebelam in drugim opraševalcem dodatne pašne površine in jim lajšamo preživetje. Približno tretjina svetovnega pridelka hrane zraste na rastlinah, ki jih oprašujejo živali, 80 % teh rastlin pa oprašijo čebele.

Podprli smo prizadevanje Čebelarske zveze Slovenije, saj tudi sami podobno vabimo posameznike, naj se pridružijo ukrepom za boljši zrak in za zmanjšanje vplivov podnebnih sprememb. Prizadevanja mnogih posameznikov zagotovo učinkujejo. S skrbjo za boljši zrak si prizadevamo, da se prebivalcem Slovenije ne bi skrajševala pričakovanja življenjska doba,« so zapisali v sporočilu za javnost ARSO.

Dodali so tudi nekaj predlogov, kako lahko vsak od nas pomaga pri okoljevarstvenih naporih. Tako naj bi se odločili za okolju manj škodljive načine mobilnosti (javni prevoz, kolo, skiro, rolerji, rolke, hoja), zmanjšali toplotno izgubo stavb, zamenjali neučinkovite kurilne naprave na les, prenehali z uporabo neustreznih kuriv in zažiganjem odpadkov na prostem ter ukinili ognjemete. S tem lahko vsi prispevamo k zmanjševanju ogljičnega odtisa oz. onesnaženja okolja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.