Naslovnica Svet & EU Naslednje izredno zasedanje Parlamenta EU bo 16. in 17. aprila

Naslednje izredno zasedanje Parlamenta EU bo 16. in 17. aprila

Avtor: Spletno Uredništvo

Predsednik Parlamenta EU David Sassoli in voditelji političnih skupin (t.i. ‘konferenca predsednikov’) so opravili video-sestanek in sklenili, da bo 16. in 17. aprila na vrsti novo izredno plenarno zasedanje Evropskega parlamenta. Medtem, ko je bilo na tem video-posvetovanju govra tudi o dogajanju na Madžarskem, pa bo na bližnjem parlamentarnem zasedanju v Bruslju v ospredju pandemija.

 Naslednje izredno zasedanje Parlamenta EU bo 16. in 17. aprila

Predsednik Parlamenta EU David Sassoli te dni ni tako dobre volje, kot je bil na začetku leta (foto: europarl.europa.eu)

 

Plenarno ali neplenarno, izredno ali povsem navadno, naslednje zasedanje Parlamenta EU bo čez slaba dva tedna in ne glede na to, kako ga imenujejo, bo govora predvsem o pandemiji koronavirusa. Zasedanje kot tudi glasovanja bodo potekala na daljavo, saj je Evropski parlament zaradi širjenja okužbe že pred časom sprejel preventivne zdravstvene ukrepe. Sicer slednje doslej niso bistveno vplivale na delo Parlamenta EU, vsaj na prednostnih področjih ne.

»Osnovne dejavnosti so sicer zmanjšane, vendar ohranjene, s čimer je zagotovljena zakonodajna, proračunska in nadzorna funkcija Parlamenta,« so pojasnili s Parlamenta in dodali, da se je ob sklicu zasedanja spremenil tudi koledar dejavnosti parlamentarnih struktur, oziroma vsi datumi sestankov organov, odborov in političnih skupin. Na dnevnem redu bližjega izrednega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta bo seveda osrednja točka dogovarjanje s Svetom EU in s Komisijo EU glede pandemije.

Ko bodo pogovori uspešno zaključeni, vsaj takša so predvidevanja, bo sledilo še glasovanje o resoluciji glede usklajenih ukrepov EU v boju proti pandemiji COVID-19 in njenim posledicam. Parlament EU pa naj bi glasoval tudi glede morebitnih dodatnih zakonodajnih in proračunskih predlogov, ki naj bi jih proti posledicam pandemije do tedaj pripravila Komisija EU. Ker Komisija EU slovi po svoji počasnosti, tudi v Parlamentu malce dvomijo, da bodo pravočasno dobili predloge v roke.  

Že na video-konferenci predsednikov pa so vodje političnih skupin v Parlamentu EU izrazili pomisleke zaradi razvoja dogodkov na Madžarskem, kjer si je predsednik Orban ta teden omogočil vladanje brez parlamenta. Predsednik Parlamenta EU David Sassoli naj bi zato v prihodnjih dneh Komisijo EU zaprosil za oceno, če je Madžarska prekršila temeljne vrednote evropske demokracije in jo zato utegnejo doleteti tudi sankcije.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.