Naslovnica Slovenija Aplikacija Poplave 2023 je omogočila zelo učinkovito pomoč

Aplikacija Poplave 2023 je omogočila zelo učinkovito pomoč

Avtor: Spletno Uredništvo
Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje sporoča, da bo spletna aplikacija ‘Poplave 2023’, ki je bila aktivirana dne 8. avgusta, dne 10. oktobra prenehala delovati. Nedvomno se je izkazala za zelo koristno, saj je uspešno povezala državne strukture, nevladne organizacije in zasebne napore
Aplikacija Poplave 2023 je omogočila zelo učinkovito pomoč

Katastrofalni prizori avgustovske vremenske ujme (foto: policija.si)

Poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko regijo Sandi Curk, ki je bil gonilna sila aplikacije ‘Poplave 2023’, je poudaril, da se je tudi zaradi te aplikacije po ujmah uspelo zelo učinkovito doseči zastavljene cilje, hkrati pa se je postavilo čvrst temelj za prihodno sodelovanje ob morebitnih podobnih nesrečah večjih razsežnosti. Spletna aplikacija ‘Poplave 2023’, ki je bila aktivirana dne 8. avgusta , bo tako 10. oktobra prenehala delovati.

Največje število udeležencev, napotenih kot prostovoljcev, je bilo doseženo ob Dnevu solidarnosti, pri čemer je bilo na celotno področje napotenih 11.957 ljudi. Poleg tega je bilo znatno tudi število udeležencev v posameznih organiziranih skupinah, ki so štele od 10 do 150 članov. Izjemno pomembna je bila tudi pomoč v obliki delovne sile in gradbene mehanizacije, ki je bila nepogrešljiva skozi celoten proces sanacije.

Tako je bilo dne 30. avgusta na prizadeta območja skupno napotenih 51 bagrov in tovornih vozil, skupaj z vozniki in strojniki. Septembra so na primer s pomočjo Slovenske vojske zagotovili prevoz 250 palet modularne opeke na Koroško in v zadnjih dneh na prizadeta področja prepeljali tudi več kot 150 bal sena. V posameznih občinah je bila potrebna drugačna organizacija dela, zato so tam prostovoljce razporejali na posebnih vstopnih točkah.

»Tako je bilo v občino Črna na Koroškem v celotnem obdobju skupaj napotenih 2.218 prostovoljcev, na lokaciji pa se jih je dejansko zbralo 1.717. V občini Mežica je bilo izvedenih 209 delovnih akcij, na katere je bilo napotenih 1.497 prostovoljcev, dejansko pa se jih je udeležilo 1.181. V občino Prevalje pa je bilo skupaj napotenih 5.078 prostovoljcev, od katerih se je 4.126 udeležilo delovnih akcij.

Vse občine na prizadetem območju niso vodile natančnih evidenc o dejanski udeležbi, vendar se ocenjuje, da je bilo v celotnem obdobju delovanja aplikacije v delovne akcije vključenih 40.889 prostovoljcev. V zadnjih dvajsetih dneh so največ pomagale gospodarske družbe, ki so s svojimi organiziranimi skupinami prispevale k pomoči prizadetim,« je še pojasnil Sandi Curk, ki mu je glede aplikacije pomagala tudi celotna ekipa Civilne zaščite za Notranjsko regijo.

Spomnil je tudi, da omenjeni podatki ne zajemajo pripadnikov Civilne zaščite, gasilcev in pripadnikov Slovenske vojske, kar pomeni, da je dejansko število udeležencev akcije pomoči prizadetim še višje. Sloveni smo lahko upravičeno ponosni na vse, ki so ob tej ujmi kakorkoli pomagali. V Evropi in najbrž kar na vsem svetu je namreč težko najti takšen primer, ko je bil obseg pomoči v obliki organiziranega prostovoljnega dela hkrati tako obsežen, za tako učinkovit in tako moderen.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.