Naslovnica Slovenija Analiza akcije za manj zavržene hrane v Škofje Loki

Analiza akcije za manj zavržene hrane v Škofje Loki

Avtor: Spletno Uredništvo
V Škofji Loki se je pravkar zaključila iniciativa za manj zavržene hrane ‘Hrana svoje mesto najde’. Akcijo so ob podpori Lidla Slovenija in občine Škofja Loka vodili Ekologi brez meja, analiza več kot 16 tisoč obrokov hrane v vrtcih in dijaškem domu pa je izpostavila glavne izzive, možne rešitve in tudi priložnosti za prihranke na področju prehrane.
Analiza akcije za manj zavržene hrane v Škofje Loki

Prav takšnim prizorom se želijo Ekologi brez meja izogniti (foto: Foester/wikipedia.commons.com)

V osmih enotah Vrtca Škofja Loka je spremljanje količin in vrst zavržene hrane pri zajtrku, kosilu in malici potekala pet dni. Sklepna analiza je pokazala, da bi z nadgradnjo sistema odjavljanja od obrokov, s prenosom dobrih praks iz enot, kjer se zavrže najmanj hrane, in pa z zmanjšanjem količin tekoče hrane oz. pijače pri serviranju na letni ravni lahko prihranili tudi do 9.500 evrov.

Projektu ‘Hrana svoje mesto najde’, ki so je potekal ob podpori Lidla Slovenija in občine Škofja Loka, izpeljali pa so jo Ekologi brez meja (EBM), so se pridružili tudi v Dijaškem domu Škofja Loka, kjer za prehrano skrbi podjetje Slorest. V štirih dneh so analizirali 2.402 obroka kosila in malice. Poleg ostalega so ugotovili, da dve tretjini zavržkov (64 %) nastane v obdobju malice, največ zavržkov (50 %) pa je bilo posledica ostankov na krožnikih.

»Največji izziv za dijaški dom predstavlja iskanje ravnotežja med zdravimi in priljubljenimi obroki z upoštevanjem smernic za zdravo prehranjevanje ter tudi v tem primeru odjavljanje od obrokov v primeru odsotnosti. Tudi v tej javni ustanovi pa z dobrimi praksami že znižujejo količine zavržkov – solata in nekatere druge jedi se pripravljajo sproti po potrebi, majhne količine tekočih zavržkov pa so posledica uporabe avtomatov,« so pojasnili Ekologi brez meja.

Ker je analiza več kot 16 tisoč obrokov pokazala na glavne težave, možne rešitve in predvsem tudi priložnosti za prihranke, se obeta širitev programa tudi na druge slovenske občine oz. ustanove po državi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.