Naslovnica Svet & EU Američani mislijo, da evropski avti ogrožajo državno varnost ZDA

Američani mislijo, da evropski avti ogrožajo državno varnost ZDA

Avtor: Spletno Uredništvo

Na zasedanju Sveta EU, kjer so tokrat sestankovali ministri in ostali državni uradniki, ki so pristojni za zunanjo trgovino, je bilo govora o številnih aktualnih mednarodnih temah. Čeprav tega v izjavi za javnost niso posebej poudarili, ima večina obravnavanih tem skupno točko in sicer so to težave zaradi trgovinske politike ZDA. Da v ZDA nekaj ni v redu, priča tudi tam sprožena preiskava o vplivu uvoza avtomobilov iz tujine na ameriško nacionalno varnost . 

Američani mislijo da evropski avti ogrožajo državno varnost ZDATudi na Svetu EU najbrž ugotavljajo, da ZDA se obnašajo, kot da gre pri mednarodni trgovni za ‘zakon močnejšega’ in ne za enakovredno partnerstvo, ki temelji na spoštovanju pravnih norm (foto: Svet EU/gov.si)

 

Prisotni funkcionarji držav EU so se med razpravo o trgovinskih odnosih med EU in ZDA strinjali, da je z ameriško partnerico treba nadaljevati z dialogom, utemeljenem na pozitivni agendi in v skladu s pravili Svetovne trgovinske organizacije (STO). Vendar so se tudi strinjali, da mora EU braniti svoje interese. Tudi Slovenija je pozdravila napredek v pogajanjih za oceno skladnosti, glede predloga za omejitev oziroma odpravo tarif pa je pozvala k ustrezni previdnosti.

Glede ameriške preiskave o vplivu uvoza avtomobilov iz tujine na ameriško nacionalno varnost (???) in morebitnih posledicah za avtomobilski sektor pa je Svet pozdravil, da ukrepi vendarle niso bili uvedeni. Vse države članice EU se strinjajo, da avtomobili iz EU ne morejo ogrožati nacionalne varnosti neke države. Podobno se je Svet odločil, da si bo EU v sporih med Airbusom in Boeingom še naprej prizadevala za rešitev, utemeljeno z ustreznim dogovorom.

Prisotni so v Bruslju poudarili tudi, da STO takoj potrebuje reformo. »Tako bo primerno rešitev najprej treba najti za pritožbeni organ, saj je dvostopenjski sistem reševanja sporov ključen za predvidljivost in izvršljivost multilateralnega trgovinskega sistema. Obenem so glede 12. Ministrske konference Svetovne trgovinske organizacije (STO), ki bo junija 2020 v Nur Sultanu, jasno pozvali k nadaljnjim prizadevanjem za kar najbolj širok rezultat, ki bo prispeval h kredibilnosti organizacije.

Slovenija je med prioritetnimi področji izpostavila dogovor na področju ribiških subvencij in posameznih multilateralnih iniciativ, kot je olajševanje naložb,« so zapisali v sporočilu za javnost. V nadaljevanju je Svet EU potrdil še pomen izvajanja prostotrgovinskih sporazumov, ki jih že leta zagovarjajo predvsem v Komisiji EU, medtem ko so bili v Parlamentu EU v preteklosti precej bolj previdni – sploh glede sporazuma med EU in ZDA, imenovanegaTTIP.

Predstavniki Sveta EU in Komisije so se oglede prostotrgovinskih sporazumov strinjali, da še obstaja nekaj prostora za izboljšave, ter da je skupna naloga Evropske komisije in držav članic EU koristi teh  sporazumov v prihodnje še bolj približati podjetjem (Komisija očitno zmeraj zastopa interese kapitala, medtem ko v Parlamentu mislijo tudi na posledice za vse prebivalce držav EU).

Na tradicionalnem delovnem kosilu pa so udeleženci zasedanja Sveta za zunanje zadeve, namenjenega zunanji trgovini, govorili še o trgovinskih odnosih s Kitajsko (LRK) in nedavnem sporazumu EU-LRK o zaščiti geografskih označb, presežnih zmogljivosti v sektorju jekla in prenehanju delovanja Globalnega foruma, ter pogajanjih za naložbeni sporazum.

Komisarka Malmström je predstavnike Sveta informirala tudi o stanju ostalih bilateralnih trgovinskih pogajanj z Mercosurjem (zvezo južnoameriških držav), Mehiko, Čilom, Avstralijo in Novo Zelandijo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.