Naslovnica Svet & EU Ali je lestvica U-Multirank sploh potrebna

Ali je lestvica U-Multirank sploh potrebna

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropske komisije so sporočili, da je bila pravkar objavljena globalna lestvica univerz ‘U-Multirank’. Pri izboru je sodelovalo skoraj dva tisoč univerz iz 96 držav sveta, sofinanciral pa jo je program Erasmus+. Sicer so Slovenijo iz večine dokumentov kar izpustili, prav tako pa niso objavili skupne lestvice, na kateri bi bile razvrščene vse univerze.
Univerza na Primorskem v središču Kopra (foto: SJ)

Lestvica ‘U-Multirank’ primerja uspešnost univerz na področjih, ki so za študente najbolj pomembna, prav tako omogoča prilagojeno primerjavo učiteljem, vodstvom univerz in politikom. Za določitev položaja univerze na lestvici U-Multirank so tokrat upoštevali 7 področij in sicer mednarodne skupne diplome, pripravništva, strateška partnerstva, mednarodne soobjave, soobjave z industrijskimi partnerji, regijske soobjave in skupne patente z industrijsko panogo.

»Rezultati med drugim kažejo, da v nasprotju z ostalimi regijami evropske univerze sodelujejo tesneje, predvsem na področju poučevanja in učenja, raziskav, prenosa znanj in mednarodne usmerjenosti. Na splošno velja, da so univerze, ki sodelujejo z drugimi institucijami, podjetji in industrijo, vladami, regijskimi organi ali v mednarodnem okolju, uspešnejše od tistih, ki sodelovanju namenjajo manj pozornosti,« pravi Komisija EU.

Na podlagi lestvice U-Multirank lahko univerze analizirajo svoje prednosti in slabosti ter rezultatom priredijo svoje razvojne politike. Namen rangiranja univerz je oblikovati nadnacionalna zavezništva. Doslej je bilo v Evropi vzpostavljenih 41 takšnih zavezništev, ki povezujejo 280 visokošolskih institucij po vsej celini. Za ta zavezništva je na voljo do 287 milijonov evrov in sicer v okviru programov Eramus+ ter Obzorje Evropa.

Letos so iz Slovenije pr ocenjevanju sodelovale koprska Univerza na Primorskem, Univerza Maribor, Univerza v Ljubljani, mariborska zasebna Višja strokovna šola Academia in Univerza Nova Gorica. Prav slednja se je tudi edina znašla na interaktivni mapi najbolj kooperativnih univerz na svetu, na kateri je velika večina univerz iz EU. Sicer so Slovenijo iz večine dokumentov kar izpustili, prav tako pa niso objavili skupne lestvice, na kateri bi bile razvrščene vse univerze.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.