Naslovnica Slovenija Alarm zaradi širjenja podlubnikov po slovenskih gozdovih

Alarm zaradi širjenja podlubnikov po slovenskih gozdovih

Avtor: Spletno Uredništvo
Tudi stranske posledice suše so običajno zelo negativne, poleg požarov in slabih kmetijskih letin pa se je pravkar pojavila še ena večja nadloga. Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je namreč objavil opozorilo, da se je zaradi suše že opazno povečalo število dreves, ki so jih v zadnjih tednih napadli podlubniki, v nadaljevanju leta pa naj bi bilo še slabše.
Alarm zaradi širjenja podlubnikov po slovenskih gozdovih

Tako izgleda gozd, ki so ga napadli podlubniki (foto: ZGS/gov.si)

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je pravkar razglasil alarm zaradi podlubnikov, ki jim zelo ugajajo letošnje sušne razmere. Doslej so največje poškodbe dreves zaradi napada podlubnikov zaznali v smrekovih gozdovih na območjih Črne na Koroškem, Gorenjske, Kočevja in zgornje Savinjske doline. Napoved ni dobra, saj bi se lahko podlubniki v nadaljevanju leta razmnožili tudi po drugih predelih države.

»Lastnike gozdov pozivajo, naj redno pregledujejo svoje gozdove in v primeru napada podlubnikov nemudoma začnejo s sanacijo poškodovanih gozdov. O začetku sanacije morajo lastniki gozdov obvestiti revirnega gozdarja. Škodo zaradi podlubnikov je namreč možno omejiti le s pravočasnim odkrivanjem napadenih dreves in sanitarnim posekom ter izvozom lesa iz gozda, preden se razvije nova generacija podlubnikov,« sporočajo z ZGS.

Pristojni na ZGS so pojasnili, da je v tem letnem času prvi znak napada podlubnikov črvina, ki se nabira za luskami skorje ter na pajčevinah in rastju okoli drevesa. Prav tako sta znamenji napada tudi odpadanje zelenih iglic in odpadanje skorje pri še zeleni krošnji. Pravočasen posek je poleg same preprečitve širjenja podlubnikov zelo pomemben tudi zaradi ohranjanja vrednosti lesa.

ZGS je letos do konca meseca julija za posek zaradi podlubnikov določil 140.000 kubičnih metrov napadenih iglavcev. Vendar je bila kar polovica za posek določenih dreves izbrana v mesecu juliju, kar ne napoveduje pozitivnega avgusta in nadaljevanja leta.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.