Naslovnica Slovenija Alarm zaradi približevanja afriške prašičje kuge

Alarm zaradi približevanja afriške prašičje kuge

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je skupaj z Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin po sestanku Državnega središča za nadzor bolezni razglasilo območje visokega tveganja zaradi približevanja afriške prašičje kuge južnim mejam Slovenije. Zaenkrat so v rizični coni predeli, ki spadajo v občine Kostel, Kočevje, Črnomelj in Metlika.
Alarm zaradi približevanja afriške prašičje kuge

Z roza barvo so prikazana območja lovskih revirjev z visokim tveganjem (foto: MKGP/URSZVHVVR)

Državno središče za nadzor bolezni (DSNB) je na posebej sklicanem sestanku potrdilo predhodni predlog skupine strokovnjakov in v skladu z 18. členom Zakona o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge (APK) pri divjih prašičih določilo območje Slovenije, kjer zaradi širjenja te bolezni na Hrvaškem obstaja vse višje tveganje z okužbo. Gre za območje, ki se nahaja predvsem ob reki Kolpi, a tudi v notranjosti občin Kostel, Kočevje, Črnomelj in Metlika.

»Hrvaška je do danes prijavila že 97 izbruhov APK pri domačih prašičih ter tri primere pri divjih prašičih. Eden od potrjenih primerov APK pri divjih prašičih je na območju Karlovške županije in je od meje s Slovenijo oddaljen le približno 50 km,« so skupno pojasnili z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) in z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

DSNB pa je zato predvidel vrsto ukrepov. Člani lovskih družine se bodo lotili aktivnega iskanja morebitnih poginulih divjih prašičev, povečane bodo analize vzorcev pri domačih kot in tudi pri divjih prašičih, poostren pa bo nadzor nad izvajanjem biovarnostnih in drugih predpisanih ukrepov. Dodali so še opozorila za vse turiste, ki se vračajo iz predelov, kjer je že prisotna APK, naj domov ne nosijo izdelkov iz svinjine.

Spomnili so še, da je afriška prašičja kuga (APK) je zelo nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prašičev, zanjo pa ni cepiva. Sicer bolezen ne predstavlja nevarnosti za zdravje ljudi ali drugih živali, a so zanjo značilne velike izgube, saj morajo prašiče pogosto pokončati, vseeno pa prihaja tudi do večmesečnih prepovedi trgovanja s prašiči in prepovedi prodaje izdelkov iz svinjine.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.