Naslovnica Gospodarstvo Hoteli bolje kot zasebniki, Italijani se le vračajo

Hoteli bolje kot zasebniki, Italijani se le vračajo

Avtor: Spletno Uredništvo
Podobno kot v sosednji piranski občini tudi v Izoli turistični delavci ugotavljajo, da je letos slovenskih gostov opazno manj, medtem ko je več gostov iz tujine. Zadnje številke Turističnega združenja Izola kažejo še na soliden obisk v hotelih, medtem ko kar malce presenetljiv upad beležijo pri zasebnih nastanitvah.
Hoteli bolje kot zasebniki, Italijani se le vračajo

Pogled na Izolo z razgledne točke na bližnjem Belvederju (foto: SJ)

Na Turističnem združenju Izola (TZI) so predstavili uradne statistične podatke glede obiska turistov v mesecu juniju. Izolo je tako prejšnji mesec obiskalo 18.296 gostov, skupaj pa so našteli 65.318 nočitev. V primerjavi s preteklim letom pa to pomeni 19% manj prenočitev in 25% manj prihodov. Manj je bilo predvsem slovenskih gostov, saj letos ni turističnih bonov, pa tudi nekaj dni slabega vremena je marsikoga odvrnilo od obiska Izole.

Zadnji podatki kažejo na stalnost pri poslovanju izolskih hotelov. V primerjavi z lanskim letom so namreč hoteli zabeležili le 5 % manj nočitev, precej večji upad pa glede na lanske podatke beležijo zasebne nastanitve (apartmaji, prenočišča, sobe in stanovanja) in sicer kar za okrog 30 %. Zanimiv pa je tudi vzporeden podatek, da je v primerjavi z zadnjim predkoronskim letom 2019 poslovanje zasebnikov vseeno za približno 30 % višje.

Junija je bil torej obisk zadovoljiv, podobno pa kažejo tudi skupni podatki za prvih 6 mesecev leta 2023. »V obdobju od januarja do junija je destinacija skupaj zabeležila 57.198 prihodov, ki so ustvarili 187.801 prenočitev. V primerjavi z letom 2022 to predstavlja 9% zmanjšanje števila prenočitev in 13% zmanjšanje števila prihodov. V primerjavi z letom 2019 pa so zabeležili 8% več prihodov in 8% več prenočitev,« so pojasnili s TZI.

Glede strukture gostov so v prvem poletju slovenski gostje, ki so prispevali 55 % vseh nočitev, rahlo prevladovali pred tujci (45%), kar pomeni povratek na razmerje iz časov pred pandemijo koronavirusa. Med tujimi gosti pa je bilo letos Avstrijcev kar 47 % več lani, Nemcev je bilo za 34 % več. Čeprav je bilo več tudi Madžarov, Slovakov in Čehov, pa nedvomno izstopajo Italijani.

Obiski Izole s strani italijanskih gostov so namreč od izbruha Covida 19 strmo upadli, letos pa se dokončno vračajo. Zadnje številke TZI govorijo kar o 202 odstotkov večjem obisku Italijanov kot v lanskem letu 2022.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.