Naslovnica Magazin Adobe Flash Player se čez nekaj dni dokončno poslavlja

Adobe Flash Player se čez nekaj dni dokončno poslavlja

Avtor: Spletno Uredništvo

Novo leto prinaša nekaj novosti tudi za vse uporabnike spleta. Januarja se bo namreč dokončno poslovil Adobe Flash Player, kar pomeni, da bo zato v naslednjih dneh marsikdo moral presedlati na nov predvajalnik, poleg tega pa bodo nekatere igre in spletne aplikacije za določeno obdobje neuporabne.

Marsikdo bo presenečen, ko mu katera od priljubljenih spletnih igric nenadoma ne bo več delovala (foto: pxhere.com)

 

 

Že skoraj leto dni se na raznih spletnih mestih pojavlja obvestilo, da bo januarja leta 2021 Adobe Flash Player prenehal delovati v vseh računalnikih in napravah. Adobe naj bi program blokiral 12. januarja in od tedaj Flash ne bo na voljo v večjih brskalnikih. Tudi spletni velikani, kot sta Microsoft in Facebook, bodo prav tako ustavila uporabo Flasha, medtem ko je Apple to storil že pred leti.

Eden najbolj znanih nasprotnikov te programske opreme je bil namreč Appleov ‘oče’ Steve Jobs.Tudi zato IPhone nikoli ni podpiral Flash Playerja. Kritiki so še opozarjali, da naj bi Flash zelo hitro praznil baterijo aparata, poleg tega naj bi se pojavljale tudi varnostne luknje. Flash se z leti ni veliko izboljšal, sporne pa so bile tudi poslovne poteze Adobe-a iz obdobja okrog leta 2015, ko so mnogi začeli prehajati na HTML5.

V naslednjih dneh bo torej Adobe začel blokirati vsebino Flasha in že do 12. januarja se bodo morali vsi uporabniki spleta prilagoditi. Če je torej v vaših napravah še vedno nameščen Flash, ga morate čim prej odstraniti. Če pa vam nek program, e-pošta ali katerokoli drugo obvestilo pravi nasprotno – da morate prenesti oz. ponovno naložiti Flash Player, je sporočilo potrebno ignorirati, saj gre najbrž poskus zlonamernega vdora v vaš aparat.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.