Naslovnica Trendi Abonma enakost ali pet premier SMG

Abonma enakost ali pet premier SMG

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovensko mladinsko gledališče je pravkar predstavilo ‘Abonma enakost’. V njem je zbranih pet novosti nove gledališke sezone, ki si jih bodo ljubitelji gledališke umetnosti lahko ogledali ob sredah, četrtkih, ali že kar na premieri.

Prva, oktobrska predstava Simone Semenič še nima imena (foto: Žiga Koritnik/SMG)

 

Slovensko mladnisko gledališče je v ‘Abonma enakost’ združilo pet predstav. Za premiere bo cena abonmaja 82 €, za srede in četrtke 65 €, medtem ko bodo dijaki, študentje in  upokojenci odšteli le 40 evrov. Prva predstava še nima naslova, a jo avtorica Simona Semenič pripravlja po mitu Don Juana. Za režijo bo posrkbel Tomi Janežič, premiera pa  bo oktobra 2018. Avtorica se je Don Juanu, ki tokrat nosi kleno slovensko ime Janez, približala z vidika njegovih »zapeljank« in posledic njegovih dejanj – ki se vsa zlijejo v celoto v enem samem utripu srca. Besedilo se je izvrstno povezalo z gradivom, nastalim na vajah, ki dodaja še en pogled na brezštevilne različice Don Juana, predvsem pa spregovori o naših radostih, upanjih, strahovih in stiskah. 

Pod drugi igro sta se podpisali Ana Vujanović in Marta Popivoda, imenuje pa se ‘Narodna sprava: Krajine svobode’. Koreografsko-kinematografska instalacija bo prvič predvajana novembra 2018.  Krajine svobode bodo umetniško-politično popotovanje po krajinah protifašističnega in komunističnega spomina, ki ga ni strah poetičnosti, čustvenosti, čutnosti in eksperimentalnosti. Na podlagi dokumentarnega besedilnega gradiva bomo odprli širša vprašanja o protifašističnih herojinjah, o ženskem obrazu vojne ter odnosu med spominom in zgodovino.

Februarja 2019 bo v SMG nastopil Andrej Rozman – Roza, ki je igro ‘Baal’ spisal po motivih ‘Baala’ Bertolta Brechta. Režija bo v rokah Vita Tauferja, Roza pa bo gradil predvsem na skrajno egocentričnem odnosu Brechtovega lika do družbe. Zgodbo bo prestavil v sodoben čas in domač prostor, zato bodo nekoliko bolj izpostavljene nacionalne teme. Njegov Baal bo bolj povezan in besedilno lahkoten, saj dialoge piše v verzih; želi si, da bi nastal nekoliko tragičen, nekoliko pa tudi cinično-zabaven muzikal.

Aprila se obeta premiera ‘Nasprotja stvari’ v režiji Borisa Nikitina. Pretiravanje, parodija, provokacija, subverzivna igra z mejami med realnostjo in fejkom so izjemno uigrana sredstva populizma. Posledice pa so realne: zmaga na volitvah, krize, vojne, prodaja izdelkov. Žrtev je mali človek in njegova verjetno največja politična sposobnost: njegova ranljivost. Kako lahko to obravnavamo na odru, tem verjetno najbolj dvoumnem kraju? Mogoče samo kot nasprotje stvari.

 Zadnja, peta premiera pa nosi naslov ‘Država’ in jo je inspirirala Platonova ‘Država’. Pod predstavo so se podpisali Anja Suša (tudi kot  režiserka), Borut Šeparović, Agnieszka Jakimiak in Tom Silkeberg. Državo, Platonov najznamenitejši dialog, preveva globoko nezaupanje do obstoječega sistema vladavine. Komu je država namenjena? Je demokracija prava oblika vladavine? In kaj se zgodi z idejo parlamentarnega sistema, ko državi vladajo zasebni interesi? Ob projektu se bo zbrala mednarodna ekipa umetnikov, ki bodo skušali sprožiti dialog o sodobnih evropskih družbah v povezavi z umetnostjo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.