Naslovnica Trendi 90 let radia, CSI Bled, Mame 2, nov zvočni kanal in 40 let Prizme optimizma

90 let radia, CSI Bled, Mame 2, nov zvočni kanal in 40 let Prizme optimizma

Avtor: Spletno Uredništvo

Z RTV Slovenija te dni prihaja cela vrsta novic. Radio Slovenija jutri praznuje spoštljivih 90 let, na Bledu snemajo novo slovensko kriminalno nanizanko, kmalu se z drugo sezono vrača serija Mame, oddaja Prizma optimizma bo gostila nekdanje Ježkove nagrajence, slepi in slabovidni pa dobivajo novo storitev – zvočni kanal.

rtv slo micTelevizija Slovenija uvaja številne nopvosoti, med drugim zvočne podnapise in zvočne opise na dodatnem zvočnem kanalu (foto: SOJ RTV SLO/Katja Kodba).

 

Radio Slovenija bo v sredo, 17. oktobra, na programu Ars in deloma na Prvem počastil izjemen jubilej – 90 let delovanja. Od šeste ure zjutraj pa vse do polnoči se bodo vrstile posebne oddaje z nekdanjimi voditeljicami, o spominih na predvojni radio, o začetkih in zgodovini radia …, opremljene z arhivskimi posnetki in pričevanji. “Praznik slovenske besede je danes. Praznik velik, dasi tihosvečan, kakor ga še ni doživela slovenska beseda.

Prvič je razpela krila, da poleti iz Ljubljane, iz srca slovenskega naroda, preko gora, čez reke in polja do vseh rojakov po domovini in tujini, do bratov Slovanov in do vseh narodov v Evropi in še dalje,” je otvoritveni nagovor ob prvem oddajanju Radia-Ljubljana, daljnega leta 1928, pričel Fran Saleški Finžgar. 90 let je minilo od takrat. V tem času je radio informiral in povezoval ljudi, prinašal v slovenske domove umetniško besedo, glasbo, skrbel za ohranjanje zvočne dediščine in vnašal življenje na različna prizorišča.

Na Bledu in v njegovi okolici pa te dni poteka snemanje kriminalističnih zgodb, kot so si jih zamislili avtorji nove slovenske TV-nadaljevanke Ekipa Bled. Ekipa kriminalistov spremlja vse od vsakdanjih do težkih primerov, priče pa bomo tudi osebnim zapletom med člani ekipe in njihovimi nadrejenimi, ki prihajajo iz Ljubljane. Nadaljevanko za TV Slovenija snema produkcijska hiša Sever & Sever. V seriji bodo gledalci spremljali delo in osebno življenje treh kriminalistov različnih generacij na majhni policijski enoti na Bledu – skratka, prihaja ‘CSI Bled’.

Ob 40-letnici oddaje Prizma optimizma so ustvarjalci že pripravili oddaji v koprskem gledališču in v Domu kulture v Velenju, konec meseca pa vabijo še v Novo mesto in decembra v Novo Gorico. V soboto, 27. oktobra 2018, ob 20. uri bo v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu v oddaji v živo nastopil Big band RTV Slovenija z instrumentalnimi solisti in dirigentom Lojzetom Krajnčanom. Gostje bodo šansonjerji in nekdanji Ježkovi nagrajenci – igralka Vita Mavrič, pevec Lado Leskovar in igralec Jure Ivanušič. Kot običajno, bodo oddajo neposredno prenašali tudi na 1. programu Radia Slovenija ob 20 uri, posnela pa jo bo tudi Televizija Slovenija. 

Ob zaključku prve sezone serije Mame Tatjana dobi delo, Julija vlogo v celovečernem filmu in zaročni prstan, Maša pa bitjece pod srcem. Iva da odpoved v službi, njen mož Igor sestavlja patent za masažne mize, Mirjana pa zaključi neperspektivno zvezo. Serija, ki je nastala v produkciji RTV Slovenija in VPK pro se bo kmalu nadaljevala ob sobotnih večerih.  Do novega leta bodo predvajali novih deset delov, prvi bo na sporedu 27. oktobra ob 21.50 na TV SLO 1.

V novi sezoni nanizanke Mame se junakinje, tako kot že v prejšnji sezoni, ukvarjajo z vsakdanjimi problemi sodobnih mam in žensk. Tatjana (Vesna Slapar) po dolgih letih nezaposlenosti začne hoditi v službo v mestno gimnazijo kot profesorica latinščine. Kmalu spozna, da je redna služba v šolskem sistemu daleč od tistega, kar si je zamišljala. Strastno se vrže v delo, navezuje nove stike, vendar ji zato primanjkuje časa za dom in družino, kar jo postavlja pred velike dileme, tudi glede odnosa z možem (Uroš Smolej). Najmlajša, Maša (Lea Cok), se spopada z nosečnostjo.

Zaradi odsotnosti partnerja je pogosto sama, a ji vse prijateljice stojijo ob strani. Julija (Vesna Pernarčič) zaključi delo v Angel baru, saj začne snemati celovečerni film, v katerem igra glavno vlogo. Vsako prosto minuto izkoristi za druženje s sinom in z novim možem Mikijem (Lotos Šparovec). Mirjana (Tijana Zinajić) je še vedno taksistka, kot sveža ločenka in mati treh sinov postopoma zaživi na novo. Preneha kaditi, uvede nova hišna pravila, začne se ukvarjati s športom in spozna novo ljubezen. Iva (Barbara Medvešček) pa se s svojo družino namerava preseliti na sever Evrope, na Islandijo, a stvari ne potekajo po pričakovanjih in selitev se zavleče. Zato začne delati pri Mikiju v Angel bar. 

Na Televiziji Slovenija si kot javni servis prizadevajo, da bi omogočili dostopnost do naših vsebin vsem gledalcem, zato so uvedli novo storitev zvočnih podnapisov in zvočnih opisov na dodatnem zvočnem kanalu. Dodatni zvočni kanal je kanal, ki si ga v TV sprejemniku uporabnik vključi namesto osnovnega jezika. Na dodatnem zvočnem kanalu so v izbranih oddajah originalnemu zvoku oziroma osnovnemu zvoku sočasno dodani zvočni podnapisi ali zvočni opisi. Storitev je namenjena predvsem uporabnikom z okvaro vida. 

Dodatni zvočni kanal omogoča kakovostno spremljanje televizijskih vsebin slepim in slabovidnim uporabnikom in vsem drugim z motnjami branja. Zvočni podnapisi omogočajo sledenje tujejezičnim delom programa. Podnapisi v sliki se s pomočjo sinteze govora predvajajo zvočno. Zvočni opis je prevod slike v besedo. Pripovedovalec med premori, se pravi v prazninah med dialogi ali originalno pripovedjo, opisuje, kaj se dogaja v sliki. V zvočnem opisu so v besedo prenesene vizualne podobe oziroma dogajanje v sliki, ki je ključno za celostno dojemanje vsebine ali poteka zgodbe določenega avdiovizualnega dela, so še zapisaliv spročilu za javnsot RTV Slovenija. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.