Naslovnica Magazin Seznam 100 najboljših rešitev s področja umetne inteligence

Seznam 100 najboljših rešitev s področja umetne inteligence

Avtor: Spletno Uredništvo
S Službe Vlade RS za digitalno preobrazbo  so oznanili, da je Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO (IRCAI) izoblikoval mednarodni seznam IRCAI Global Top 100, na katerega je uvrstil tehnologije umetne inteligence za doseganje 17 ciljev Združenih narodov za trajnostni razvoj.
Seznam 100 najboljših rešitev s področja umetne inteligence

En lanskih od sestankov na sedežu IRCAI (foto: FB IRCAI)

Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco pod pokroviteljstvom organa Združenih narodov UNESCO (IRCAI), ki je lociran na Inštitutu Jožefa Štefana v Ljubljani,  je želel določiti 100 najboljših projektov s področij uporabe umetne inteligence za trajnostni razvoj, kakovostnih znanstvenih vsebin in delujočih konkretnih rešitev. Zato so pri IRCAI najprej pripravili globalni razpis TOP 100, nato pa so tudi sestavili dokončni seznam.

»Celotno poročilo Global Top 100 predstavlja temelj nadaljnjega razvoja metodologije pri zbiranju, spodbujanju in podpori aplikacijam umetne inteligence za doseganje ciljev trajnostnega razvoja. Poleg tega pa bo pripomoglo k utrditvi sodelovanja s podjetji, skupinami in posameznika iz vsega sveta,« so v sporočilu za javnost pojasnili s Službe Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo.

Ob tej priložnosti so sredi prejšnjega meseca v soorganizaciji IRCAI in Stalnega predstavništva Slovenije pri Združenih narodih pripravili poseben dogodek, na katerem so predstavili seznam stotih trenutno najboljših rešitev s področja umetne inteligence. Direktor IRCAI John Shawe-Taylor je povedal tudi nekaj več glede delovanja, načrtov in ciljev centra IRCAI ter  poleg tega dodal še nekaj strokovnih ugotovitev.

Tako so na primer ugotovili, kako je tehnologija preveč pomembna, da bi jo prepustili zgolj računalničarjem in tehnični stroki. Po njegovem mnenju je ključno, da se namesto izključno tehnokratskih rešitev prične uporabljati rešitve, ki bodo dejansko vključujoče za vse vpletene – uporabnike, tehnično stroko, predstavnike lokalnih skupnosti ter tudi ljudi, ki razumejo socialne dimenzije posameznega problema.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.