Naslovnica Slovenija Zračni posnetki posledic vremenske ujme na portalu GeoHub-SI

Zračni posnetki posledic vremenske ujme na portalu GeoHub-SI

Avtor: Spletno Uredništvo
Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je posredovala obvestilo, da je Portal GeoHub-SI objavil zračne posnetke najbolj prizadetih območij ob vremenski ujmi, ki je 4. in 5. avgusta po večjem delu Slovenije povzročilo katastrofalne poplave in številne plazove.
Zračni posnetki posledic vremenske ujme na portalu GeoHub-SI

Prve zračne posnetke katastrofe je sicer objavila Policija (foto: policija.si)

Portal GeoHub-SI je pravkar objavil zračne posnetke najbolj prizadetih območij ob vremenski ujmi prvi dni avgusta. Snemanje območij je bilo opravljeno že 7. in 8. avgusta, ko predvsem na porečjih Save, Drave in Mure nevarnosti še niti ni bilo konec. Objavljene posnetke iz zraka, oziroma ortofoti z 0,1 metrsko prostorsko resolucijo so strokovnjaki razvrstili v tri različne kategorije.

V prvi kategoriji so barvni ortofoti, ki so pripravljeni v vidnem spektru. V drugi so ortofoti z vizualizacijo v umetnih barvah (infrardeča, rdeča in zelena), ki omogočajo lažjo interpretacijo poplavljenih območij. V tretji kategoriji pa je mreža listov – vektorska razdelitev na liste za ortofoto posnetke. Dodali so še pojasnilo, da so za porečje Mure o objavljeni le preliminarni podatki ortofoto RAW.

Na končne podatke o porečju Mure pa ne bo treba čakati dolgo, saj bodo objavljeni že čez nekaj dni. »Iz portala Direkcije za vode Poplave 2023 si lahko prenesete ortofoto posnetke v obliki, ki jo je možno odpreti in pregledati v namenskih programskih orodjih. Spletno pregledovanje posnetkov poplavljenih območij je omogočeno tudi na portalu Atlas voda, kjer jih najdete v seznamu slojev,« so še pojasnili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Poleg tega pa je s primerjavo starejših ortofotov (slednji so del arhiva rednega snemanja iz zraka, ki ga izvaja Geodetska uprava RS), ter prve dni avgusta posnetih aero-fotografij lepo vidno vso različno razdejanje, ki ga je za seboj pustila deroča voda. Na fotografijah so vidni številni plazovi, poplavljene površine, poškodovani objekti ter razdejana prometna infrastruktura po državi.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.